در مطلب (8 علت برای سندرم روده تحریک پذیر) از مجله لیلی لند به موضوع مشکلات گوارشی ناشی از سندرم روده تحریک پذیر پرداخته شده است در ادامه با مارا با علل، علائم، رژیم غذایی و درمانهای مربوط به روده تحریک پذیر همراهی کنید.
8 علت برای سندرم روده تحریک پذیر
سندرم روده تحریک پذیر یا IBS یا روده بزرگ اسپاسم نوعی اختلال دستگاه گوارش است. علائم IBS شامل موارد زیر است:
- درد شکم
- عادات روده تغییر یافته
- نفخ
- گرفتگی
- عدم تحمل غذا
علت دقیق سندرم روده تحریک پذیر ناشناخته است و ممکن است ناشی از چندین عامل باشد.
اشکال مختلفی از این بیماری عملکردی وجود دارد. سندرم روده تحریک پذیر با اسهال مزمن یا عود اسهال شروع میشود در حالی که، در برخی از بیماران سندرم روده تحریک پذیر با یبوست با مشخصه درد شکم یا ناراحتی همراه با یبوست همراه است. برخی از افراد علائم متناوب اسهال یا یبوست را تجربه میکنند.
تشخیص سندرم روده تحریک پذیر مبتنی بر مدت زمان (حداقل شش ماه) و فراوانی علائم (حداقل سه بار در ماه) شناخته شده است. آزمایش خون جدید ممکن است به شناسایی برخی از انواع سندرم روده تحریک پذیر کمک کند.
هیچ درمانی شناخته شده برای این بیماری وجود ندارد، اما گزینه های درمانی زیادی برای کاهش یا از بین بردن علائم وجود دارد. درمان شامل اصلاح رژیم غذایی، تغییرات در شیوه زندگی و داروهای تجویزی است.
هیچ رژیم خاصی برای سندرم روده تحریک پذیر وجود ندارد و افراد مختلف به غذاهای مختلف واکنش متفاوتی نشان میدهند. برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مهم است که غذاهایی را که علائم آنها را تحریک میکنند، شناسایی کنند تا بتوانند از خوردن آنها جلوگیری کنند. به طور کلی، بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری برای افزایش فیبر در رژیم غذایی، نوشیدن آب زیاد، جلوگیری از نوشیدن سودا و خوردن وعدههای غذایی کوچکتر تشویق میشوند.
بهتر است در مورد بهترین روش برای مدیریت علائم و نشانه های سندرم روده تحریک پذیر با یک پزشک مراقبت های اولیه و یا متخصص گوارش صحبت کنید.
رژیم فود مپ FODMAP برای IBS چیست؟
FODMAP مخفف Fergable Oligosaccharides، Disaccharides، Monosaccharides و Polyols است که کربوهیدرات های زنجیره ای کوتاه و الکل های قند هستند که به خوبی در بدن جذب نمیشوند و در نتیجه باعث نفخ شکم میشوند. FODMAP در بعضی از مواد غذایی به طور طبیعی یا به عنوان مواد افزودنی وجود دارد.
غذاهای FODMAP میتوانند باعث شوند:
- درد
- نفخ
- گاز
- درد شکم
- اسهال
سندرم روده تحریک پذیر چیست؟
سندرم روده تحریک پذیر نوعی اختلال دستگاه گوارش است که با وجود خوشه ای از علائم و نشانه ها در بزرگسالان یا کودکان شامل درد گرفتگی، درد شکم، افزایش گاز، عادات روده تغییر یافته، عدم تحمل مواد غذایی و نفخ و (دفع) همراه است.
سندرم روده تحریک پذیر یک اختلال “عملکردی” است. این اصطلاح به تغییراتی در عملکرد دستگاه گوارش منجر میشود که منجر به جمع آوری علائمی به عنوان سندرم روده تحریک پذیر میشود، به این معنی که به جای اینکه هیچ گونه آسیبی به بافت های دستگاه گوارش ایجاد کند، مشکل حرکات (تحرک) پذیر را ایجاد میکند.
در گذشته به سندرم روده تحریک پذیر، بیماری روده عملکردی، کولیت مخاطی یا روده بزرگ عصبی گفته میشد.
سندرم روده تحریک پذیر چیست و علائم و نشانه های بیماری IBS چیست؟
سندرم روده تحریک پذیر بیشتر با درد شکم و گرفتگی مشخص میشود. علائم دیگر عبارتند از:
- اسهال: میتواند با تحریکات ناگهانی برای انجام حرکات روده و مدفوع شل همراه باشد.
- یبوست: میتواند همراه با کرنش هنگام حرکات روده و مدفوع نادر باشد.
- تورم یا نفخ شکم
- درد شکم یا ناراحتی
- گرفتگی درد بعد از خوردن غذاهای خاص
- حالت تهوع
- مدفوع مخاطی یا مدفوع کف دار
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- از دست دادن اشتها
گرچه از نظر فنی علامتی نیست، تقریبا 70٪ از مبتلایان به IBS سوء هاضمه را نیز تجربه میکنند. علائم اغلب با حرکات روده تسکین مییابد. زنان مبتلا به IBS ممکن است در دوره قاعدگی علائم بیشتری داشته باشند. باکتری های پروبیوتیک مرده میتواند روده تحریک پذیر را تسکین دهد
چه عواملی باعث سندرم روده تحریک پذیر میشوند؟
علت دقیق سندرم روده تحریک پذیر ناشناخته است. اعتقاد بر این است که به دلیل عوامل مختلفی از جمله تغییر در تحرک دستگاه گوارش (GI)، سیگنال های غیر طبیعی سیستم عصبی، افزایش حساسیت به درد و عدم تحمل مواد غذایی است. موارد زیر عوامل خطری هستند که باعث IBS میشوند:
- حرکات غیرطبیعی روده بزرگ و روده ها (خیلی سریع یا کند یا خیلی قوی)
- حساسیت به درد از روده یا گاز حاصل در روده
- حساسیت های غذایی، احتمالاً در اثر ضعف جذب قندها یا اسیدها در مواد غذایی ایجاد میشود.
- گاستروانتریت (” آنفولانزای معده ” یا “اشکال معده”)، یک عفونت ویروسی یا باکتریایی معده و روده ها، میتواند باعث علائم سندرم روده تحریک پذیر شود.
- شرایط روانشناختی مانند اضطراب یا افسردگی در بسیاری از مبتلایان به IBS مشاهده میشود، اگرچه این شرایط به عنوان علت مستقیم ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر شناخته نشده است.
- هورمونهای تولید مثل یا انتقال دهنده های عصبی ممکن است در افراد مبتلا به IBS خارج از تعادل باشند.
- رشد باکتریایی روده کوچک ( SIBO ).
- تصور میشود ژنتیک عامل احتمالی IBS است، اما تاکنون این پیوند ارثی اثبات نشده است.

8 علت برای سندرم روده تحریک پذیر
آیا رژیم مخصوص به سندرم روده تحریک پذیر وجود دارد؟ چه غذاهایی باعث ایجاد سندرم روده تحریک پذیر میشوند؟
آنچه میخورید و چگونه میخورید میتواند بر علائم این بیماری تأثیر بگذارد. اگرچه ممکن است به طور کامل از علائم سندرم روده تحریک پذیر جلوگیری شود، ممکن است متوجه شوید که برخی غذاهای خاص باعث علائم سندرم روده تحریک پذیر میشوند. برای تشخیص اینکه کدام غذاها باعث ایجاد علائم میشوند، پزشک ممکن است توصیه کند که یک دفترچه غذایی برای خود درست کنید.
بعضی از غذاها میتوانند در پیشگیری از علائم کمک کنند.
غذاهایی که میتوانند برای برخی افراد تسکین علائم (داروهای خانگی) فراهم کنند:
- مکمل های فیبر غذایی.
- آب.
- غذاهای کم چرب.
- غذاهای پرکربوهیدرات (مانند ماکارونی گندم، برنج قهوه ای و نان غلات کامل).
- پروبیوتیکها (حاوی Lactobacillus acidophilus a و Bifidobacterium ) و پروبیوتیکهایی از این دست.
- برخی افراد گزارش دادهاند که دوغ کفیر یا آب آلوئه ورا به کاهش علائم کمک میکند.
در مورد این راهکارهای خانگی با پزشک مشورت کنید. رژیم غذایی با فیبر بالا در برخی موارد از ابتلا به سندرم روده، میتواند به رفع یبوست کمک کند، اما ممکن است برخی علائم مانند نفخ و گاز را نیز بدتر کند. میزان توصیه شده فعلی مصرف فیبر روزانه 20-35 گرم است. بیشتر افراد از این میزان دریافت فیبر روزانه محروم هستند و میتوانند از افزایش اندک فیبر بهره مند شوند، اما بهتر است که میزان رژیم غذایی خود را به آرامیافزایش دهید تا گاز کاهش یابد.
_در صورت داشتن IBS از غذاهایی برای جلوگیری یا محدود کردن آن است استفاده کنید.
_محصولات لبنی از جمله شیر و پنیر ( علائم عدم تحمل لاکتوز میتواند مشابه علائم IBS باشد.)
_برخی سبزیجات که باعث افزایش گاز میشوند (مانند گل کلم، کلم بروکلی، کلم، جوانه بروکسل) و حبوبات (مانند لوبیا)
_غذاهای چرب یا سرخ شده
_الکل، کافئین یا نوشابه
_غذاهای پر قند
_شیرین کننده های مصنوعی
_آدامس
_آجیل و خشکبار
آیا رژیم غذایی FODMAP کمک کننده است؟
رژیم غذایی FODMAP نیز ممکن است به تسکین علائم کمک کند. به گروهی از کربوهیدراتهای زنجیرهای کوتاه (الیگوساکاریدهای تخمیر شده، دیساکاریدها، مونوساکاریدها و پلیولها) اشاره دارد که به خوبی در روده کوچک جذب نمیشوند و به سرعت توسط باکتری های روده تخمیر میشوند. این باکتریها گاز تولید میکنند که میتواند در علائم IBS نقش داشته باشند.
لیست غذاهای موجود در FODMAP کم است. بنیاد بین المللی اختلالات عملکردی دستگاه گوارش، (IFFGD) پیشنهاداتی از غذاها برای خوردن دارد و غذاهایی برای جلوگیری از ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر وجود دارد در صورت پیروی از رژیم FODMAP برای اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.
IBS-D با اسهال و IBS-C با یبوست چیست؟
IBS-D مخفف سندرم روده تحریک پذیر با اسهال است. شایع ترین علائم IBS-D شامل موارد زیر است:
- مدفوع مکرر.
- احساس میکنید که نمیتوانید روده خود را به طور کامل در حین حرکت روده خالی کنید.
- تهوع.
افراد مبتلا به IBS-D همچنین ممکن است علائم و نشانه هایی از این بیماری را تجربه کنند:
- گاز.
- درد شکم یا ناراحتی.
- ناگهان خواستار حرکت روده و تخلیه هستند.
- مدفوع بزرگ.
IBS-C مخفف سندرم روده تحریک پذیر همراه با یبوست است. شایع ترین علائم IBS-C شامل موارد زیر است:
- مدفوع نادر است.
- در هنگام حرکات روده فشار وارد میکند.
- احساس میکنید که نمیتوانید روده خود را به طور کامل در حین حرکت روده خالی کنید.
- احساس میکنید که نیاز به حرکت روده دارید اما قادر نیستید آن را انجام دهید.
- درد شکم.
- نفخ.
- گاز.
IBS در مقابل IBD همان بیماری روده است؟
اگرچه هم سندرم روده تحریک پذیر و هم بیماری التهابی روده میتوانند علائم مشابهی از جمله درد شکم، اسهال و حرکات فوری روده داشته باشند. با این حال، IBS همان IBD نیست.
IBD گروهی از بیماریهای جداگانه است که شامل کولیت اولسراتیو و بیماری کرون است و یک بیماری شدیدتر است.
سندرم روده تحریک پذیر یک اختلال عملکردی دستگاه گوارش محسوب میشود زیرا عملکرد غیر طبیعی روده وجود دارد. IBS نوعی علائم است و به خودی خود یک بیماری نیست، به همین دلیل آن را “سندرم” مینامند و از IBD جدی تر به نظر میرسد.
IBS در مقابل SIBO (رشد باکتری در روده کوچک)؟ آیا این همان بیماری است؟
رشد باکتریایی روده کوچک (SIBO) یکی از عواملی محسوب میشود که ممکن است علائم و نشانه های سندرم روده تحریک پذیر (IBS) را ایجاد کند. اطلاعات پزشکی حاصل از مطالعات انجام شده در مورد SIBO متناقض است.
برخی از مطالعات نشان میدهد که افزایش تولید گاز توسط باکتری های روده به عنوان علت درد و نفخ همراه با IBS است. با این حال، مطالعات دیگر انجام شده برای تعیین اینکه آیا SIBO علت IBS است یا خیر، آیا درمان آنتی بیوتیکی SIBO در کاهش یا از بین بردن علائم IBS مفید است، قطعی نبوده است.
چگونه IBS تشخیص داده میشود؟
سندرم روده تحریک پذیر به استثنای سایر اختلالات دستگاه گوارش که میتوانند علائم مشابهی ایجاد کنند، تشخیص داده میشود. یک تاریخچه کامل و جسمی برای تعیین مدت و فراوانی علائم انجام میشود. برای تشخیص این بیماری، مدت زمان علائم باید حداقل شش ماه باشد و حداقل باید سه بار در ماه رخ دهد.
پزشک ممکن است آزمایشاتی از جمله آزمایش خون، آزمایش مدفوع، اشعه X یا اسکن CT را انجام دهد. در مورد این تست ها یافته خاصی وجود ندارد که بتواند تشخیص IBS را تأیید کند، با این وجود با انجام آنها میتوان مشکلات دیگری را نیز رد کرد.
تست سندرم روده تحریک پذیر
دو آزمایش خون نسبتاً جدید ممکن است به تشخیص سندرم روده تحریک پذیر کمک کند. یکی از آزمایشات مربوط به سندرم روده تحریک پذیر همراه با اسهال (IBS-D) است و دیگری برای سندرم روده تحریک پذیر با اسهال و یبوست (سندرم روده تحریک پذیر IBS-M). هیچ یک از آزمایشات قادر به تشخیص سندرم روده تحریک پذیر با یبوست (IBS-C) نیست.
هر دو آزمایش خون برای آنتی بادی های ضد CdtB و ضد وینسولین است. تصور میشود که این آنتی بادی ها پس از یک دوره حاد گاستروانتریت که در اثر انواع مختلف و متفاوتی از باکتری ها ایجاد میشود، در برخی از بیماران ایجاد میشود. رشد بیش از حد این باکتری ها در روده ممکن است با ایجاد التهاب و آسیب به بافتهای ایجاد کننده علائم IBS باعث حمله ایمنی به بافت های روده خود بیمار (خود ایمنی) شود.
این آزمایشات ممکن است باعث تمایز بین سندرم روده تحریک پذیر و بیماری التهابی روده یا IBD، نوع دیگری از بیماری التهابی روده که شامل بیماری کرون و کولیت اولسراتیو میشود.
به نظر میرسد آزمایش آنتی بادی در تشخیص سندرم روده تحریک پذیر با اسهال IBS-D مفید است، اما IBS با یبوست (IBS-C) مفید نیست. همچنین این آزمایشات خاص به نظر میرسند و در صورت وجود آنتی بادیها، احتمالاً وجود IBS را تایید میکنند. با این حال، آزمایشات غیر حساس هستند، به این معنی که اگر آنتی بادی ها موجود نباشند، ممکن است بیمار هنوز هم IBS داشته باشد. بنابراین، این آزمایشات سندرم روده تحریک پذیر فقط یک زیر مجموعه از بیماران مبتلا به IBS، مبتلایان به IBS پس از عفونت را میتوانند شناسایی کنند. هر دو آزمایش خون IBS تحت آزمایش دقیق قرار نگرفته اند و هنوز توسط FDA تأیید نشده اند. انتظار میرود که یک تست گرانقیمت باشد که 500 تا بیش از 1000 دلار قیمت داشته باشد.
پزشک همچنین ممکن است بیمار را به نزد متخصص گوارش (متخصص دستگاه گوارش) بفرستد. بسته به علائم، ممکن است آندوسکوپی فوقانی و یا کولونوسکوپی انجام شود.
سخن پایانی درباره 8 علت برای سندرم روده تحریک پذیر
در هر صورت اگر شما به این بیماری مبتلا هستید باید بدانید که این بیماری و درمان آن برای بسیاری از بیماران در دسترس است و نباید نگران درمان آن باشید هرچه کیفیت زندگی خود را بهتر کنید زودتر به شرایط درمانی کامل دست پیدا خواهید کرد در هر صورت بهترین روش برای درمان هنوز هم پیشگیری است شاید موقعیتهای استرس زا را بتوان اصلیترین دلیل برای بروز این بیماری به شمار آورد از همه موقعیتهای استرس زا دوری کنید. موفق و سلامت باشید!
منابع:
خدمات مرتبط

لاغری
لاغری
جراحی بینی رینوپلاستی
جراحی بینی رینوپلاستی