عرق شبانه در مردان و زنان علل، داروهای درمانی و معالجه

عرق شبانه

عرق شبانه یا تعریق بیش از حد در خواب ، یک عارضه شایع در زنان و مردان است. بسیاری از شرایط پزشکی و بیماری‌ها‌ می‌تواند باعث ایجاد آنها شود. این علامت شامل زنان در سن یائسگی، داروها، مشکلات هورمونی (T-Low)، قند خون پایین و مشکلات عصبی و … که بسته به علت آن؛ ممکن است علائم دیگری مانند لرز یا لرزیدن با تب، خشکی واژن یا تغییر خلقی داشته باشید. علل کمتر شایع عرق شبانه شامل عفونتها‌ و سرطانها‌ است. پزشکان با تشخیص علت تعریق شبانه شما این مشکل را درمان می‌کنند. پس با مجله لیلی لند همراه ما باشید.

عرق شبانه یا تعریق بیش از حد در خواب چیست؟

پزشکان در زمینه‌ها‌ی مراقبت‌ها‌ی اولیه پزشکی اغلب می‌شنوند که بیمارانشان از تعریق شبانه شکایت می‌کنند؛ زیرا این مشکلی بسیار رایج است. عرق شبانه به هرگونه تعریق بیش از حد که در طول شب رخ می‌دهد، اشاره دارد. با این حال، اگر دمای اتاق خواب خود را به طور غیرمعمول گرم نگه دارید یا با لباسها‌ی زیادی خوابیدید، ممکن است در طول خواب عرق کنید، که طبیعی است. به منظور تشخیص عرقها‌ی شبانه که از دلایل پزشکی ناشی می‌شود؛ که پزشکان به طور کلی از آن‌ها به عنوان تعریق‌ها‌ی شبانه به عنوان گرگرفتگی شدید که در شب اتفاق می‌افتد تعبیر می‌کنند و که این حالت در برخی موارد می‌تواند لباس خواب و ملحفه‌ها‌ را لکه دار کنند، که مربوط به گرمای بیش از حد محیط نیست.

در یک مطالعه از 2267 بیمار مراجعه کننده به پزشک مراقبتها‌ی اولیه، 41٪ گزارش کرده اند که عرق شب را در طی ماه قبل تجربه کرده اند، بنابراین تجربه تعریق بیش از حد در شب رایج است. ذکر این نکته حائز اهمیت است که، گاهی گرگرفتگی (گرمی‌و قرمزی صورت یا تنه) نیز ممکن است در تشخیص دادن عرقها‌ی شبانه دشوار باشد.

دیگر علائم و نشانه‌های تعریق شبانه چه هستند؟

بسته به علت اصلی تعریق شبانه، علائم دیگر ممکن است در ارتباط با تعریق باشد. مثلا:

  • برخی عفونتها‌ و سرطانها‌.
  • اگر دچار تب شدید لرزید و لرز می‌شوید.
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح به دلیل لنفوم.
  • تعریق شبانه به دلیل گذر از دوران یائسگی معمولاً با علائم دیگری مانند خشکی واژن، گرگرفتگی روز و تغییرات خلقی همراه است.
  • تعریق شبانه که به عنوان یک اثر جانبی داروها اتفاق می‌افتد، بسته به داروی خاص، می‌تواند با عوارض جانبی داروها همراه باشد.
  • شرایطی که به طور کلی باعث افزایش عرق کردن می‌شود، البته شب ها فقط.

چه عواملی باعث ایجاد عرق شبانه در مردان، زنان و کودکان می‌شود؟

بسته به علت اصلی تعریق شبانه، علائم دیگر ممکن است در ارتباط با تعریق باشد. مثلا:

Perimenopause یائسگی

گرگرفتگی که همراه با یائسگی است می‌تواند در شب رخ دهد و باعث تعریق شود. این یک دلیل بسیار شایع در تعریق شبانه در زنان یائسه است. یادآوری این نکته حائز اهمیت است که گرگرفتگی و سایر علائم پری منوپوز می‌توانند تا چندین سال پیش از یائسگی واقعی (قطع دوره قاعدگی) باشند.

اختلالات هورمونی

تعریق یا گرگرفتگی را می‌توان با چندین اختلال هورمونی از جمله فئوکروموسیتوم (نوعی تومور غده فوق کلیوی که به معنای ترشح بیش از حد هورمونها‌یی به نام کاتکول آمینها‌)، سندرم کارسینوئید (تولید بیش از حد هورمونها‌ی خاص توسط تومورهای ریه یا دستگاه گوارش) و پرکاری تیروئید (ترشح بیش از حد هورمونهای تیروئید) مشاهده می‌شود.

هیپرهیدروز ایدیوپاتیک

هیپرهیدروز ایدیوپاتیک شرایطی است که بدن به طور مزمن عرق زیادی را بدون هیچ دلیل پزشکی قابل تشخیص تولید می‌کند.

عفونتها‌

از نظر کلاسیک، سل عفونتی است که بیشتر با عرق‌ها‌ی شبانه همراه است. با این حال، عفونتها‌ی باکتریایی مانند شرایط زیر نیز می‌توانند با تعریق شبانه همراه باشند:

  • اندوکاردیت (التهاب دریچه‌ها‌ی قلبی)
  • استئومیلیت (التهاب درون استخوان به دلیل عفونت)
  • آبسه‌ها‌ (به عنوان مثال، جوش، آپاندیس، لوزه‌ها‌، پریانال، پریتونسیلار، دیورتیکولیت)
  • ویروس ایدز ( HIV )

برخی سرطانها‌

عرق شب علامت اولیه برخی از سرطان‌ها‌ است. شایع ترین نوع سرطان مرتبط با عرق شبانه، لنفوم است. با این حال، افرادی که مبتلا به سرطان تشخیص داده نشده هستند، علائم دیگری نیز دارند، از جمله کاهش وزن غیر قابل توضیح و تب.

داروهای ضد افسردگی

مصرف برخی از داروهای خاص می‌تواند منجر به تعریق شبانه شود. در مواردی که علائم جسمی‌دیگری نداشته باشد، یا علائم تومور یا عفونت وجود داشته باشد، اغلب داروها مشخص می‌شوند که علت عرق شبانه هستند.

عرق شبانه
عرق شبانه

داروهای ضد افسردگی نوعی دارو است که می‌تواند منجر به تعریق شبانه شود. انواع داروهای ضد افسردگی از جمله داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای، مهارکننده‌ها‌ی انتخابی بازگشت مجدد، مانند سروتونین (SSRI) و عواملی مانند ونلافاکسین ( Effexor ) و بوپروپیون ( Wellbutrin ) می‌توانند باعث تعریق شبانه، به عنوان یک عارضه جانبی با دامنه بروز 8 تا 22 درصد شوند. افرادی که داروهای ضد افسردگی مصرف می‌کنند، وهمچنین سایر داروهای روانپزشکی نیز با عرق شبانه همراه بوده اند.

سایر داروها

داروهایی که برای کاهش تب (ضد تب) مانند آسپرین و استامینوفن ( تیلنول) مصرف می‌شود، گاهی اوقات می‌تواند منجر به تعریق شود.

انواع دیگر داروها می‌توانند باعث گرگرفتگی (قرمزی پوست، به طور معمول بر روی گونه‌ها‌ و گردن) شوند که همانطور که در بالا گفته شد، ممکن است با عرق‌ها‌ی شب اشتباه گرفته شود. برخی از داروهای زیادی که می‌توانند باعث گرگرفتگی شوند عبارتند از:

  • نیاسین ( Niacor، نیاسین، SLO-نیاسین در دوزهای برای مهار اختلالات چربی استفاده می‌شود )
  • تاموکسیفن ( نولادکس )
  • هیدرالازین
  • نیتروگلیسیرین
  • سیلدنافیل ( ویاگرا )

شرایط عصبی

به طور غیر معمول، شرایط عصبی ممکن است باعث افزایش تعریق و احتمالاً منجر به تعریق شبانه شود.

  • دیسرفلکسیس اتونوم
  • سیرینژومیای پس از سانحه
  • سکته مغزی
  • نوروپاتی اتونوم

درمان عرق شبانه

به طور خلاصه، عرق شبانه معمولاً عارضه ای آزاردهنده ولی بی ضرر است. با این حال، آنها گاهی اوقات نشانه‌ای از وضعیت پزشکی خاصی هستند. افراد مبتلا به تعریق شبانه غیر قابل توضیح باید به دنبال مراقبت پزشکی باشند.

کدام نوع پزشکان عرق شبانه را درمان می کنند؟

تعریق شبانه معمولاً توسط متخصصین داخلی و یا متخصص زنان انجام می شود. اگر آنها به شرایط پزشکی خاص مربوط باشند، سایر متخصصان از جمله غدد درون ریز، متخصص مغز و اعصاب، متخصصان بیماری های عفونی یا انکولوژیست ها، ممکن است در بهبود بیماران مبتلا به عرق شبانه چاره ساز باشند.

منابع:

https://www.medicinenet.com/night_sweats/article.htm

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *