تبخال زخم کوچک، یا ضایعه تاول مانند است که بر روی لب، چانه، گونه و یا گاهی در داخل سوراخ های بینی ایجاد شده و به کرات می توان آن را بر روی لثه یا سقف دهان نیز یافت. آن ها معمولا قبل از ظاهر شدن بر روی پوست درد، احساس سوزش، یا خارش ایجاد می کنند.

تبخال گاهی تاول یا زخم سرد نیز نامیده می شود. شایع ترین علت تبخال نوعی ویروس به نام هرپس سیمپلکس 1 (HSV-1) است. اما گاهی هرپس سیمپلکس نوع 2 (HSV-2) نیز می تواند باعث ایجاد آن شود.

در ایالات متحده آمریکا، بین 50 تا 80 درصد افراد مبتلا به تبخال هستند. این افراد به طور بالقوه مستعد ایجاد چنین ضایعاتی بر روی پوست می باشند. هیچ راهی برای درمان یا پیشگیری از تبخال وجود ندارد. اما می توان اقداماتی را برای کاهش تعداد دفعات و مدت وجود آن روی بدن انجام داد.

در ادامه این مطلب مجله مرکز لیزر و زیبایی لیلی لند در مورد علل، نشانه ها، تشخیص، درمان و پیشگیری از تبخال (زخم سرد) صحبت می کنیم.

علل ایجاد تبخال

ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) باعث و علت ایجاد زخم های سرد هستند. ویروس های HSV-1 و HSV-2 از جمله ویروس های بسیار مسری هستند که می توانند به آسانی در نتیجه تماس نزدیک به افراد سالم منتقل شوند.

این ویروس ها پس از ورود به بدن، اکثر مواقع غیر فعال هستند. اما اگر یک محرک ویروس را فعال کند، زخم سرد به وجود می آید. برخی از افراد ممکن است در طول عمر خود فقط یک بار به این ویروس مبتلا شوند. اما برخی در طول یک سال 2 الی 3 بار تب خال می زنند.

بعضی از افراد ممکن است ویروس را حمل کنند و هرگز شاهد شیوع آن نباشند. در واقع ویروس در این شرایط نهفته است. عفونت با ویروس HSV-2 معمولا از طریق رابطه جنسی دهانی از فرد دارای تب خال تناسلی به فرد سالم منتقل می شود.

علائم و نشانه ها

بسیاری از افراد ویروس هرپس سیمپلکس را دارند اما هیچ نشانه ای از خود بروز نمی دهند. آنها فقط زمانی متوجه آلوده شدن با این ویروس می شوند که تبخال ظاهر شود. اولین باری که شاهد چنین زخمی هستید، به دلیل این که عفونت اولیه است، ممکن است نوع شدید ضایعات را تجربه کنید.

برای دفعات بعدی، ظهور زخم سرد به عنوان نشانه ای از آلودگی با ویروس HSV-1 و HSV-2 در نظر گرفته می شود. این زخم تنها علامتی است که نشان می دهد ویروس در بدن باقی مانده است. در بیشتر موارد علائم قابل تشخیص دیگری برای عفونت تبخال وجود ندارد.

علائم شدید ممکن است بر روی کودکان تأثیر بگذارد؛ چرا که آنها زمان لازم برای ساخت آنتی بادی ها را در بدن به عنوان عاملی دفاعی در اختیار نداشتند.

علائم شدید همراه زخم سرد عبارتند از:

گاهی نیز عفونتی به نام gingivostomatitis ایجاد می شود. برای از بین رفتن این عفونت در دهان و دندان بدنتان به 1 تا 2 هفته زمان نیاز دارد. نوعی عفونت گلو و لوزه ها به نام Pharyngotonsillitis نیز زمانی رخ می دهد که عفونت اولیه بر روی بزرگسالان تاثیر می گذارد.

مراحل ایجاد تبخال

زخم های سرد معمولا در چند مرحله ایجاد می شوند و در هر بار شیوع این مراحل را تکرار می کنند.

اغلب موارد ابتلا در عرض یک یا دو هفته ناپدید می شوند.

تشخیص

کسانی که تجربه قبلی شیوع زخم های سرد را دارند، به راحتی می توانند عود آن را تشخیص دهند. اما افرادی که مشکوک به آلوده شدن با عفونت اولیه هستند، به خصوص اگر تبخالشان بعد از یک هفته هنوز بهبود پیدا نکرده است، باید برای بررسی بیشتر به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنند.

نشانه ها و علائم ایجاد شده معمولا به اندازه کافی برای تشخیص پزشک کافی است. اما گاهی نیز ممکن است آزمایش خون انجام شود. در بعضی موارد، پزشک ممکن است نمونه ای از مایعات خارج شده از زخم را برداشته و برای تشخیص حضور ویروس آن را بررسی کند.

این کار معمولا تنها برای بیماران مبتلا به ضعف در سیستم ایمنی مانند افرادی که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند یا افراد مبتلا به HIV یا ایدز انجام می شود.

درمان تبخال

اکثر افرادی که به این ویروس مبتلا می شوند بدون نیاز به درمان در عرض 1 الی 2 هفته خود به خود بهبود پیدا می کنند. برخی از پماد ها و داروهای ضد ویروسی ممکن است مدت زمان شیوع این زخم ها را کاهش داده و درد و ناراحتی همراه آن را کم کنند.

داروهای ضد ویروسی

کرم ضد ویروسی می تواند مدت زمان حضور زخم ها روی پوست و تعداد دفعات عود مجدد آن را کاهش دهد. اکثر کرم ها مانند زوویراکس شامل آسیکلوویر می باشد. این کرم ها زمانی موثر هستند که به محض ظهور علائم، یعنی وقتی در مرحله اولیه سوزن سوزن شدن قرار دارید از آن ها استفاده کنید.

برای ایجاد بهترین اثر کرم باید تا پنج بار در روز به مدت 4 تا 5 روز استفاده شود. این کرم تنها می تواند نشانه ها را از بین ببرد نه ویروس را. ضمن این که کرم نمی تواند از ایجاد تبخال در آینده جلوگیری کند.

داروهای ضد ویروس خوراکی

والاسیکلوویر، آسیکلوویر یا فامسیکلوویر داروهای ضد ویروس خوراکی هستند. این داروها می توانند به طور قابل ملاحظه ای زمان شیوع را کوتاه کرده یا حتی شیوع تبخال را در زمان شروع علائم متوقف کنند. معمولا برای بیمارانی که چندین بار در سال به تبخال مبتلا می شوند توصیه می شود که از این داروها به صورت روزانه استفاده کنند.

درمان برای تسکین ناراحتی

برای درمان علائم و درد همراه با این ضایعات می توانید از کرم هایی استفاده کنید که ضد ویروس نیستند. این درمان ها روند بهبودی را سرعت نمی دهند. اما اگر تبخال خشک شده، خارش داشته باشد یا همراه با درد باشد، ممکن است علائم را تسکین دهد.

بعد از استعمال خارجی این کرم ها روی زخم حتما دست ها خود را بشویید.

مسکن ها

ایبوپروفن یا تیلنول، حاوی پاراستامول، ممکن است به کاهش درد همراه با تبخال کمک کند. برای کودکان این دارو به صورت مایع در دسترس است. زنان بارداری که مبتلا به تبخال هستند باید گزینه های درمانی خود را قبل از استفاده با پزشک مطرح کنند.

بیماران مبتلا به ضعف در سیستم ایمنی

بیماران مبتلا به HIV یا ایدز یا افرادی که تحت شیمی درمانی هستند، ممکن است با عوارض ناشی از این بیماری ها مواجه شوند؛ زیرا سیستم ایمنی بدن آن ها به خطر می افتد. در صورت ابتلای این افراد به این عفونت، ممکن است بیماری به سایر قسمت های بدن گسترش یابد. برای این افراد آلوده شدن چشم و همچنین خطر تورم مغز (انسفالیت) وجود دارد.

برای این بیماران ممکن است قرص ضد ویروس تجویز شود. اما درمان اصلی بستگی به شدت علائم و وضعیت بیمار دارد.

عوارض جانبی تبخال

تبخال به جز گاهی اوقات در بیماران مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف، عوارضی ایجاد نمی کند. اما عوارض احتمالی آن عبارتند از:

کم شدن آب بدن: در صورتی که درد شدید باشد و بیمار تمایلی برای نوشیدن مایعات نداشته باشد، ممکن است به کم آبی مبتلا شود.

گسترش ویروس: ویروس تبخال گاهی به سایر نقاط بدن، مانند دست ها سرایت کرده و باعث تاول روی انگشتان دست می شود. این شیوه انتقال از طریق زخم های باز رخ می دهد.

داروهای ضد ویروسی می توانند این نوع عوارض را درمان کنند.

هرپس ملتحمه: این عفونت ثانویه باعث می شود که چشم ها متورم شده و تحریک شوند و احتمالا با زخم در پلک ها خود را نشان می دهد. داروهای ضد ویروسی معمولا می توانند کمک کننده باشند. اگر هرپس ملتحمه بدون درمان باقی بماند ممکن است قرنیه آلوده شود، و در نتیجه بیمار بینایی خود را از دست بدهد.

انسفالیت: اگر ویروس به مغز برسد، قادر است مغز را متورم کند. در این حالت خطر جدی آسیب مغزی و احتمال مرگ وجود دارد.

این عوارض بسیار نادر هستند. اما در صورت وقوع، داروهای ضد ویروسی مستقیما به جریان خون بیمار تزریق می شوند. این درمان معمولا موثر است.

پیشگیری و جلوگیری از شیوع تبخال

هنگامی که تبخال روی پوست وجود دارد، فرد باید:

روش های ساده درمان خانگی تبخال

طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، حدود دو سوم از بزرگسالان بالای 50 سال در جهان مبتلا به HSV-1 هستند. از طرفی مرکز خدمات بهداشتی دانشگاه میشیگان ادعا می کند که 50 درصد کودکانی که در سن مهد کودک هستند ویروس HSV-1 را دارند.

همان طور که گفتیم، همه کسانی که این ویروس را دارند، از خود نشانه ای بروز نمی دهند. متخصصان Academy of General Dentistry معتقدند که تنها حدود 30 درصد از افراد مبتلا به HSV-1 علائم عفونت را نشان می دهند. یعنی افرادی که تبخال ظاهری دارند تنها 30 درصد از کل افراد آلوده در جامعه می باشند.

در حالی که اکثر موارد ابتلا به HSV-1 روی پوست صورت تبخال ایجاد می کنند، اما تقریبا 40 درصد از آن ها نیز، به زخم های تناسلی مبتلا می شوند. ویروسی که تبخال تناسلی ایجاد می کند ویروس HSV-2 است و ویروسی که تبخال لب ایجاد می کند HSV-1 می باشد.

درمان های خانگی تبخال

ترکیبات ضد ویروسی، ضد میکروبی و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن اغلب برای درمان تبخال مفید هستند. بعضی از داروها به درمان گسترش ویروس کمک می کنند. اما برخی احتمال عفونت بیشتر  یا درد و ناراحتی را کاهش می دهند.

همه درمان ها ممکن است برای همه افراد آلوده مناسب نباشد. اما طیف گسترده ای از محصولات طبیعی وجود دارد که ممکن است باعث کاهش علائم و جلوگیری از تبخال در آینده شوند.

داروهای ضد درد طبیعی عبارتند از:

ویتامین E به سلول های آسیب دیده پوست و بدن کمک می کند که مجددا رشد داشته باشد. انتخاب غذاهای غنی از ویتامین E شامل آجیل، گندم سبوس دار و سبزیجات می تواند راه خوبی برای درمان تبخال باشد. ضمن این که مصرف روغن ویتامین E نیز مفید است.

ویتامین C می تواند سطح سلول های سفید خون که سولول های دفاعی بدن محسوب می شوند را بالا ببرد. غذاهای غنی از ویتامین C اغلب قرمز، نارنجی یا سبز پر رنگ هستند. این مواد غذایی بیشتر شامل انواع توت ها، گوجه فرنگی، فلفل، کیوی، بروکلی و اسفناج می باشد.

همچنین داروهایی وجود دارد که مصرف آن ها در زمان ظهور تبخال پیشنهاد می شود. این داروها عبارتند از:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *