پوست بزرگترین عضو بدن است و نیاز به مراقبت ویژه ای دارد. زیرا علاوه بر این که از تمام اعضای داخلی بدن ما محافظت می کند، خودش نیز در معرض عواملی محیطی مثل آلودگی ها و نور خورشید است. در واقع پوست ما برای محافظت از اندام های داخلی از خود گذشتگی کرده و تاثیر مخرب عواملی محیطی را جذب می کند تا اندام های داخلی بدن از این آثار در امان بمانند. بنابراین طبیعی است که به مرور زمان دچار چین و چروک شده و شادابی خود را از دست بدهد. اما خوشبختانه روش های زیادی برای معکوس کردن و جلوگیری از این اثرات وجود دارد. به عنوان مثال شما می توانید با کمک روش های جوان سازی پوست از این اندام بیشتر محافظت کنید.

جوان سازی پوست چیست؟

نور خورشید، اختلالات پوستی، پیری و حتی وراثت می توانند به ناهنجاری های پوستی در صورت و جاهای دیگر بدن منجر شوند. این ناهنجاری ها شامل ناهنجاری های بافتی مانند چین و چروک، جای زخم آکنه و تغییر در رنگدانه های پوست هستند. علاوه بر این، پوست مبتلا ممکن است رنگ خود را از دست بدهد و درخشش قبل را نداشته باشد.

روش های مختلفی برای درمان آسیب های پوستی در دسترس است.  لیزر، لیزر درمانی مکانیکی، لایه برداری شیمیایی و محصولات تزریقی می توانند خطوط ریز و چین و چروک های صورت را بهبود بخشند. این درمان ها همچنین می توانند اختلالات رنگدانه ای، مانند لکه های قهوه ای روی پوست را نیز درمان کنند. روش جوان سازی پوست که برای شما انتخاب می شود بستگی به نظر پزشکتان دارد.

برخی از روش های جوان سازی پوست عبارتند از:

  • لیزر و پالس نور شدید (IPL): مورد استفاده برای درمان تغییر رنگ پوست و یا سفت کردن پوست و رفع افتادگی
  • لایه برداری شیمیایی: استفاده از اسیدهای مختلف برای حذف لایه های بیرونی پوست آسیب دیده
  • لیزر تهاجمی (لیزر فرکشنال و لیزر CO2): حذف لایه های بیرونی پوست برای صاف کردن خطوط و چین و چروک ها
  • فرسایش مکانیکی (درم ابریژن): مورد استفاده برای خراش دادن سطح پوست
  • درمان غیرتهاجمی (پلینگ مکانیکی صورت و اسیدهای لایه بردار ملایم): برای درمان جای زخم و تغییر رنگ پوست
  • پرکننده های پوستی: تزریق مواد پر کننده برای بهبود ظاهر پوست
  • تزریق سم بوتولینوم (بوتاکس): برای فلج کردن عصبی که با حرکت دادن صورت باعث ایجاد چین و چروک ها می شود
  • مویرگ درمانی (اسکلروتراپی): تزریق برای از بین بردن مویرگ های مشهود

از جوانسازی پوست برای درمان چه شرایطی می توان استفاده کرد؟

شرایطی که می توان آن ها را با روش های جوان سازی پوست درمان کرد، گسترده هستند. شرایط هر بیمار منحصر به فرد است و ممکن است ترکیبی از علائم ژنتیکی و محیطی بر روی پوست افراد مختلف تاثیر بگذارد. راه های متعددی برای درمان بسیاری از مشکلات پوستی وجود دارد و انتخاب آن ها بستگی به نظر پزشک متخصص دارد. اما شرایطی که به کمک روش های جوان سازی پوست درمان می شوند عبارتند از:

  • چین و چروک های استاتیک: این چین و چروک ها چین و چروک هایی هستند که با تغییر حرکات صورت تغییر نمی کنند و ثابت هستند.
  • چین و چروک های داینامیک: این ها خطوطی هستند که ممکن است با تغییر حالت صورت مشهود شوند.
  • تغییر در رنگدانه های پوست: این تغییرات لکه هایی هستند که عمدتا به دلیل قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد می شوند.
  • زخم ها: آکنه یا سایر آسیب ها ممکن است روی پوست زخم های دائمی ایجاد کنند.
  • بیماری های عروقی: در صورتی ایجاد می شوند که عروق خونی زیاد به سطح پوست نزدیک شده و شبیه به رگه های قرمز شوند.
  • افتادگی پوست: افتادگی پوست به معنی تضعیف ساختارهای حمایت کننده از پوست (فیبرهای کلاژن و الاستین) است که منجر به از بین رفتن استحکام پوست یا رشد سلولیت می شود
  • کاهش درخشش پوست: درخشش پوست به دلیل تجمع سلول های مرده و حفره های متخلخل به مرور زمان از بین می رود.

روش های جوان سازی پوست

بهترین روش های جوان سازی پوست، برطرف کردن چین و چروک های ریز و سایر نشانه های پیری عبارتند از:

جوان سازی پوست

جوان سازی پوست

تزریق بوتاکس برای جوانسازی پوست صورت

یکی از روش های از بین بردن چین و چروک های صورت و مخصوصا خطوط دور چشم و روی پیشانی، تزریق بوتولینوم توکسین یا همان بوتاکس است. این ماده سمی است که به طور موقت اعصاب کنترل کننده ماهیچه ها را فلج کرده و به آن ها اجازه نمی دهد که هنگام حرکت، پوست را چروک کنند.

تزریق فیلرهای بافت نرم

این مواد در واقع همان پر کننده ها هستند و با تزریق آن ها زیر سطح پوست، می توان نقاطی از بدن را برجسته کرد. گاهی برای محو کردن جای زخم جوش و جای عمل نیز از این پر کننده های استفاده می شود. این مواد می توانند خطوط افقی صورت را محو کرده و لب ها را برجسته کنند. خطوط عمیقی که بر اثر لبخند زدن کنار دهان ایجاد می شوند نیز با این روش قابل درمان هستند.

برخی از فیلرها مانند اسید هیالورونیک و اسید پلی ال لاکتیک توسط بدن جذب می‌شوند. اما برخی از فیلرها حاوی دانه های ریز و مواد جامد معلق در فرم ژل هستند. این ژل به مرور زمان جذب شده و دانه ها زمینه‌ تولید کلاژن را فراهم می کنند.

لایه بردارهای شیمیایی

در این روش جوان سازی پوست از یک محلول اسیدی که معمولا گلیکولیک اسید یا تری کلرواسیتیک اسید روی است استفاده می شود. این ماده به پوست مالیده می شود و به این ترتیب سلول های سطحی پوست می ریزند. تاثیر این روش جوانسازی بسته به نوع ماده ای که برای لایه برداری استفاده می شود و قدرت این ماده، متفاوت است. برای درمان لکه های ناشی از پیری و محو کردن جای زخم می توانید از این روش استفاده کنید.

میکرودرمابراسیون

در این روش پزشک متخصص مقداری کریستال هیدروکسید آلومینیوم روی صورت می مالد و به این ترتیب باعث می شود که سطح پوست صاف و یکدست شود. این روش نسبتا روش ارزانی برای جوان سازی پوست است و به ریکاوری زیادی نیز نیاز ندارد.

میکرونیدلینگ

در این روش پزشک دستگاهی را که دارای سوزن های بسیار ریزی است به سطح پوست وارد می کند. البته آنقدر که فکر می کنید دردناک نیست. با وارد شدن این سوزن ها به پوست، آسیب جزئی روی سطح آن ایجاد شده و به این ترتیب تولید کلاژن و الاستین در پوست افزایش پیدا می کند. قبل یا بعد از انجام این روش نیز می‌توان از موادی چون اسید هیالورونیک یا اسید اسکوربیک استفاده کرد. با این کار ماده مالیده شده روی پوست، به بخش های عمیق تر دسترسی پیدا می کند. این روش نسبتا بی‌خطر و کم هزینه است.

لیزر درمانی

لیزر درمانی روشی است که کاربردهای مختلفی دارد. به عنوان مثال برای سفت کردن پوست و از بین بردن چروک های عمیق می توانید از این روش استفاده کنید. توانایی لیزر برای رسیدن به سلول‌ های خاصی در لایه‌ های متفاوت پوست باعث شده که بتوان از این روش برای درمان ماه گرفتگی و واریس استفاده کرد. اگر بعد از خوب شدن جوش جای آن روی صورت باقی مانده باشد، می توان برای از بین بردن این اسکار از لیزر استفاده کرد.

روش های لیزر درمانی و دستگاه هایی که برای این منظور استفاده می شوند متعددند. بنابراین انتخاب را باید به پزشک سپرد.

لیفت با نخ

لیفت پوست با نخ یکی از روش های جوان سازی پوست می باشد که جدیدا طرفداران زیادی پیدا کرده است. در این روش که کمتر از یک ساعت طول می کشد، پوست با حداقل تهاجم کشیده شده و در جای طبیعی خود مستقر می شود. لیفت ابرو با نخ، لیفت دور چشم با نخ و لیفت بینی با نخ همگی از روش های جوان سازی پوست هستند.

کرم های جوان سازی پوست صورت

برخی از کرم ها نیز حاوی موادی هستند که برای جوانتر کردن پوست بسیار مفیدند. این مواد عبارتند از:

  • بتا هیدروکسی اسید ها AHA و BHA: این مواد سلول های مرده پوست را حذف کرده و رشد پوست صاف و یکدست را ترغیب می کنند. اسید های هیدروکسید تولید کلاژن را افزایش داده و در جوانسازی پوست صورت نقش مهمی دارد.
  • رتینول: این ماده همان ویتامین A است که باعث می شود رشد سلول های سالم پوست بیشتر شود. این ماده به عنوان یک آنتی اکسیدان در بدن عمل می کند.
  • ویتامین C: ویتامین سی نیز یک نوع آنتی اکسیدان است و توانایی محافظت از پوست در برابر آسیب های نور خورشید را دارد.
  • کوآنزیم Q10: این ماده خطوط و چین و چروک های اطراف چشم را کم کرده و از پوست در برابر آسیب های نور خورشید محافظت می کند.
  • اسید هیالورونیک: این اسید خاصیت مرطوب کنندگی دارد.
  • نیاسین امید: این ماده نیز یک نوع آنتی اکسیدان است و علاوه بر افزایش الاستیسیته پوست باعث می شود که پوست آب خود را از دست ندهد.
  • پپتیدها: موادی هستند که برای بهبود زخم و چین و چروک ها استفاده می شوند.
  • عصاره هسته انگور: این عصاره دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است.