درماتیت سبورئیک یک بیماری شایع پوستی است که عمدتا روی پوست سر تاثیر می گذارد. این بیماری باعث می شود که پلاک و شوره در زمان خاراندن سر ایجاد شده و پوست نیز قرمز شود. این بیماری می تواند در جاهایی از بدن که چربی زیادی دارد مانند:

ظاهر شود.

درماتیت سبوره ممکن است بدون درمان و خود به خود برطرف شود. اما برای برخی از افراد باید حتما درمان صورت گیرد. گاهی حتی بعد از درمان نیز این بیماری مجدد عود می کند.

درماتیت سبورئیک با نام های دیگری مانند شوره سر، اگزما سبورئیک و پسوریازیس سبورئیک نیز شناخته می شود. ایجاد این بیماری در نوزادان با عنوان کلاه گهواره شناخته شده و باعث ایجاد پوستی خشن و فلس دار بر روی سر می شود.

در ادامه این مطلب مجله مرکز لیزر و زیبایی لیلی لند با ما همراه شوید تا با نشانه ها، علل، عوامل خطر و روش های درمان درماتیت سبورئیک آشنا شوید.

علائم درماتیت سبورئیک

علائم و نشانه های درماتیت سبوره عبارتند از:

در صورت بروز تنش و استرس و یا به دلیل قرار گرفتن در فصول سرد، ممکن است علائم و نشانه ها بدتر شوند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

پیشنهاد می شود در صورت وجود شرایط زیر حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید:

علل ایجاد درماتیت سبورئیک

پزشکان هنوز علت دقیق درماتیت سبورئیک را نمی دانند. اما معتقدند که این بیماری ممکن است به موارد زیر مرتبط باشد:

عوامل خطر ابتلا به این بیماری

برخی از عوامل می توانند خطر ابتلا به درماتیت سبوره را افزایش دهند. این عوامل عبارتند از:

روش های تشخیص

پزشک احتمالا با بررسی پوست قادر خواهد بود که درماتیت سبورئیک را تشخیص دهد. گاهی ممکن است از سلول های پوستی برای آزمایش (بیوپسی) نمونه برداری شود. این نمونه برداری می تواند احتمال ابتلا به بیماری هایی که علائم مشابه دارند را رد کند:

درمان درماتیت سبورئیک

شامپوها، کرم ها و لوسیون ها، داروی اصلی برای درمان درماتیت سبورئیک هستند. اگر ضایعات این بیماری تنها بر روی پوست سر شما است. ابتدا سعی کنید که با روش های ساده مانند استفاده از شامپو ضد شوره مشکل را حل کنید. اگر بعد از استفاده از این روش مشکلتان حل نشد به پزشک مراجعه کنید. روش های درمانی که معمولا برای درماتیت سبورئیک توصیه می شوند عبارتند از:

کرم ها، شامپوها یا پماد هایی که التهاب را کنترل می کنند: هیدروکورتیزون، فلوسینولون، کلابتازول و دزونید، کورتیکواستروئیدهایی هستند که برای استعمال خارجی بر روی پوست و دیگر مناطق آسیب دیده استفاده می شوند. استفاده از این داروها هم موثر است و هم آسان. اما باید به مقدار کافی از آن ها استفاده شود. اگر این داروها بدون نظارت پزشک و به مدت طولانی استفاده شوند می توانند عوارض جانبی زیر را داشته باشند:

کرم ها یا لوسیون های حاوی بازدارنده کالسینورین مانند تاکرولیموس و پیمکرولیموس نیز ممکن است موثر باشند و عوارض جانبی کمتری نسبت به کورتیکواستروئیدها داشته باشند. اما آنها درمان های اصلی این بیماری نیستند. زیرا اداره غذا و داروی آمریکا در مورد ارتباط احتمالی آن ها با سرطان نگرانی هایی را ابراز کرده است.

ژل، کرم یا شامپوهای ضد قارچ: پزشک ممکن است بسته به منطقه آسیب دیده و شدت علائم محصولی حاوی کتوکونازول 2 درصد یا سیکلوپیرکس 1 درصد را تجویز کند. گاهی نیز هر دو تجویز شده و از بیمار خواسته می شود که متناوب از آن ها استفاده کند.

داروهای ضد قارچی که به صورت قرص مصرف می شوند: اگر وضعیت بیمار با سایر روش ها بهبود نیافت، پزشک ممکن است داروهای ضد قارچی خوارکی را تجویز کند. این روش به دلیل ایجاد عوارض و امکان تداخل با دیگر داروها، انتخاب اول برای درمان این بیماری محسوب نمی شود.

طب جایگزین

درمان های جایگزین بسیاری، از جمله موارد ذکر شده در زیر، وجود دارد که برای کنترل علائم درماتیت سبورئیک در برخی از افراد مناسب است. اما شواهد موجود برای اثبات اثر بخشی آن ها هنوز قطعی نیست. به همین دلیل همیشه قبل از استفاده از روش های جایگزین بهتر است با پزشک مشورت کنید.

تغییر در شیوه زندگی

برخی از افراد می توانند با تغییر در سبک زندگی علائم درماتیت سبورئیک را کنترل کنند. ضمن این که داروهایی نیز برای حل این مشکل وجود دارد که بدون نسخه پزشک قابل تهیه می باشند. انتخاب روش درمانی بستگی به نوع پوست و شدت علائم بیمار دارد. اما حتی اگر بیمار بتواند به کمک روش های خود مراقبتی یا درمان های پزشکی علائم را کنترل کند باز هم امکان عود کردن بیماری وجود دارد.

روش هایی که می توانید به کمک آن ها بیماری را کنترل کنید عبارتند از:

پوست خود را بطور مرتب شستشو دهید

اگر ضایعات ایجاد شده بر روی پوست سرتان است بهتر است شامپوهای ضد شوره را امتحان کنید.  این شامپو ها بر اساس مواد تشکیل دهنده فعال خود به دست های زیر طبقه بندی می شوند:

بهتر است از این شامپوها در زمان شروع درمان روزی یک بار استفاده کنید. سپس کم کم و به تدریج میزان مصرف خود را بسته به میزان بهبودی که حاصل شده است به 1 الی 3 بار در هفته تقلیل دهید. شامپوهای ضد شوره ای که حاوی تار هستند ممکن است موجب بی رنگی موهای روشن شوند. بنابراین افرادی که موهای روشنی دارند باید از نوع دیگری از شامپوهای ضد شوره استفاده کنند.

ممکن است پس از مدتی استفاده از یک نوع شامپو خاص متوجه شوید که این شامپو دیگر روی موهایتان اثر ندارد. بنابراین توصیه می شود به صورت متناوب شامپو ضد شوره خود را تغییر دهید. نکته ای که در مورد مصرف این شامپوها وجود دارد این است که حتما باید به مدتی که بر روی بسته بندی آن درج شده روی موها قرار بگیرند تا تاثیر گذار باشند. از این شامپو می توانید برای گردن، کنارهای بینی و مناطقی که ضایعات وجود دارد نیز استفاده کنید.

سایر روش های خانگی

علاوه بر استفاده از شامپو ضد شوره باید اقدامات زیر را نیز انجام دهید:

5 پاسخ

  1. با سلام من بیماری درماتیت سبورئیک دارم
    پوست سرم خیلی نازک شده و علاوه بر شوره ها ریزش شدیدی دارم و این ریزش خیلی نگرانم کرده
    ریزشمم ارثی نیست و فقط بخاطر بیماریه و زمان هایی که عود میکنه نصف موهام میریزه میشه یه راه حلی پیشنهاد کنین؟
    و زمان هایی که بیماریم عود میکنه دچار تنش های شدید روحی میشم و حالت عصبی بهم دست میده و نمیتونم به کارام برسم و تمرکز کنم
    اگه میشه راهنمایی کنین
    ممنون میشم

  2. سلام . در پاسخ به مهلا
    من هم همین بیماری را دارم.
    همزمان با التهاب و شوره پوست استرس و اضطراب و زودرنجی دارم .
    چند تا تجربه که شاید بهتون کمک کنه و مفید باشه . مصرف کافیین تون رو بسیار کاهش بدید . هر روز استحمام کنید و از شامپو بچه اما با تنوع استفاده کنید و پس از آن حتما سر خود را با حوله و سپس با سشوار خشک کنید .اگر پوست سرتان خیلی خشک شد یک روز در میان شامپو نزنید و فقط آبکشی کنید . استحمام چربی و سشوار رطوبت مورد نیاز قارچ ها را کاهش می دهد و از سردرد سینوسی احتمالی جلوگیری می کند . موی خود را کوتاه کنید تا شستشو راحت تر شود . کورتون استفاده نکنید چرا که پوست سرتان را نازک تر و سردردهای احتمالی تان را بیشتر می کند.غذاهای التهاب آورتان را شناسایی کنید ممکن است موز ماهی غذاهای چرب و ادویه و … باشد . مسواک بزنید و دهان خود را از تجمع قارچ های گلو و زبان پاک نگهدارید . ناخن های خود را کوتاه نگهدارید ….

  3. شامپو ارگان چهل گیاه استفاده کنید خودم سرم خیلی شوره میزد چند روزی استفاده کردم موثر بوده درضمن شامپو درمالیست هم شنیدم خیلی خوبه بازم با یه دکتر درمیان بزار بعد میتونی استفاده کنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *