تینا ورسیکالر ؛ علل، نشانه ها، عوامل خطر، تشخیص، درمان و پیشگیری

تینا ورسیکالر ؛ علل، نشانه ها، عوامل خطر، تشخیص، درمان و پیشگیری

قارچ مالاسزیا یک نوع مخمر موجود بر روی سطح پوست است. وجود این قارچ به طور معمول هیچ مشکلی برای سلامتی بدن ایجاد نمی کند. در واقع میکروبوتا (موجودات زنده میکروسکوپی) بسیاری، از جمله مخمرهایی مانند مالاسزیا، به صورت جوامع بزرگ بر روی پوست شما زندگی می کنند و از بدنتان در برابر عفونت ها یا سایر پاتوژن هایی که ممکن است موجب ایجاد بیماری شوند، محافظت می کنند. آنها به صورت یک همزیستی مسالمت آمیز در کنار سلول های بدن زندگی می کنند. با این حال، گاهی اوقات رشد این مخمرها می تواند از کنترل خارج شده و بر روی رنگ طبیعی پوست تأثیر بگذارد. وقتی این اتفاق می افتد، رنگ تکه هایی از پوست که در این بیماری درگیر هستند روشن تر یا تیره تر از نقاط دیگر بدن می شود. این بیماری که غیر مسری است، تینا ورسیکالر نام دارد. این بیماری زمانی رخ می دهد که یک نوع مخمر از خانواده مالاسزیا باعث عفونت یا سرکوب سیستم ایمنی بدن شما می شود.

در ادامه این مطلب مجله مرکز لیزر و زیبایی لیلی لند در مورد علل، نشانه ها، عوامل خطر، تشخیص، درمان و پیشگیری از تینا ورسیکالر صحبت می کنیم.

چه چیزی باعث بروز عفونت تینا ورسیکالر می شود؟

تینا ورسیکالر زمانی رخ می دهد که مالاسزیا به سرعت در سطح پوست رشد می کند. پزشکان مطمئن نیستند چرا این اتفاق می افتد. اما برخی از عوامل ممکن است رشد این مخمر را بر روی پوست ترویج کند. این عوامل عبارتند از:

  • آب و هوای گرم و مرطوب
  • تعریق مفرط
  • پوست چرب
  • سیستم ایمنی ضعیف
  • تغییرات هورمونی

تینا ورسیکالر می تواند بر روی همه افراد از همه قومیت ها و از همه سنین تاثیر بگذارد. اما این عارضه پوستی بیشتر در نوجوانان و بزرگسالان شایع است. بزرگسالانی که به مناطق گرمسیری سفر می کنند یا به تازگی به آن جا نقل مکان کرده اند، بیشتر احتمال دارد که به تینا ورسیکالر مبتلا شوند.

علائم و نشانه های تنیا ورسیکالر چیست؟

وجود لکه های رنگی روی پوست، نشانه ای قابل توجه از این بیماری هستند. این تکه ها معمولا بر روی سینه، قفسه سینه، گردن یا کمر ایجاد می شوند. سایر علائم این بیماری عبارتند از:

  • ایجاد لکه های روشن تر یا تیره تر از پوست اطراف (البته ایجاد لکه های روشن شایع تر است.)
  • ایجاد لکه های صورتی، قرمز، قهوه ای مایل به زرد و یا قهوه ای
  • ایجاد خشکی، خارش و پوسته پوسته شدن
  • برجسته یا برنزه شدن پوست
  • بهتر شدن لکه ها در آب و هوایی که کمتر مرطوب است

تینا ورسیکالر که در افراد دارای پوست تیره ایجاد می شود ممکن است رنگ پوست را ببرد. به این عارضه هیپوپیگمانتاس گفته می شود. برای برخی افراد پوست به جای روشن شدن، ممکن است تیره تر شود. به این حالت نیز هیپرپیگمانتاسیون گفته می شود.

بعضی از افراد مبتلا به تینا ورسیکالر، تغییرات قابل توجهی در رنگ یا ظاهر پوست ندارند. علاوه بر تغییر در رنگ پوست بیمار ممکن است خارش نیز داشته باشد.

شرایط مشابه

برخی از بیماری ها نظیر ویتیلیگو اغلب با نشانه های تینا ورسیکالر همپوشانی دارند و با این بیماری اشتباه گرفته می شوند. با این وجود ویتیلیگو می تواند از جهات مختلف با تینا ورسیکالر متفاوت باشد. این تفاوت ها عبارتند از:

  • ویتیلیگو بر روی بافت پوست تاثیر نمی گذارد.
  • ویتیلیگو معمولا روی انگشتان، مچ دست، زیر بغل، دهان، چشم یا کشاله ران دیده می شود.
  • ویتیلیگو اغلب تکه هایی را تشکیل می دهد که متقارن هستند.

بثورات ناشی از پیتیریازیس روزهآ نیز شبیه به تینا ورسیکالر هستند. اما معمولا قبل از ایجاد این بثورات، تکه های قرمز و پوسته پوسته ای ظاهر می شود. این بثورات معمولا به شکل یک درخت کریسمس در کمر ظاهر می شوند. علت دقیق پیتیریازیس روزهآ معلوم نیست. اما این بیماری نیز نه مسری است و نه مضر می باشد.

عوامل خطر ابتلا به تینا ورسیکالر چیست؟

عوامل محیطی و بیولوژیکی زیادی وجود دارد که می تواند شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری قرار دهد. این عوامل عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری
  • تعرق مفرط
  • قرار گرفتن در معرض آب و هوای مرطوب و گرم
  • داشتن سیستم ایمنی ضعیف
  • مصرف داروهایی که سیستم ایمنی را تضعیف می کنند
  • برخی از انواع سرطان

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر علائم ذکر شده این بیماری را تجربه می کنید پیشنهاد می کنیم که به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. علاوه بر مراجعه به پزشک، استفاده از داروهای ضد قارچ نیز می توانند در از بین بردن این پلاک ها رنگی روی پوست نقش داشته باشند. اگر با استفاده از این ضد قارچ ها علائمتان بهتر نشد، حتما به متخصص مراجعه کنید. گاهی ضایعات ایجاد شده توسط این بیماری فقط با داروهای قوی که نیاز به تجویز پزشک دارند، درمان می شوند.

تنیا ورسیکالر چگونه تشخیص داده می شود؟

معمولا پزشک متخصص می تواند از روی ظاهر پوست این بیماری را تشخیص دهد. اما اگر ظاهر پوست و معاینات فیزیکی برای تشخیص کافی نباشد، معمولا نمونه برداری استفاده می شود. در این روش بعد از برداشتن مقداری از پوست، سلول های پوستی زیر میکروسکوپ مشاهده می شوند تا مشخص شود که آیا حاوی مخمری که عامل این بیماری است هستند یا خیر؟

گاهی همراه با میکروسکوپ از هیدروکسید پتاسیم (KOH) نیز استفاده می شود. در این روش، پزشک یک نمونه پوست را برداشته و آن را زیر اسکریت میکروسکوپ با محلول 20 درصد هیدروکسید پتاسیم (KOH) قرار می دهد تا بتواند قارچ های را در زیر میکروسکوپ مشاهده کند.

تینا ورسیکالر چگونه درمان می شود؟

اگر علائم شما شدید نیست، ممکن است بتوانید این بیماری را در خانه درمان کنید. کرم ضد قارچ یا شامپو ضد قارچ ممکن است برای کشتن عفونت موثر باشد. نمونه ای از داروها بدون نیاز به نسخه پزشک که می توانند برای درمان این بیماری استفاده شوند عبارتند از:

  • کلوتریمازول
  • میکونازول
  • سولفید سلنیوم
  • تربینافین

اگر برای درمان این وضعیت به پزشک مراجعه کرده اید ممکن است داروهای مختلفی از قبیل کرم موضعی که می تواند به طور مستقیم بر روی مالیده شوند، تجویز شود. داروهای تجویزی که می توانند تینا ورسیکالر را درمان کنند عبارتند از:

  • سیکلوپیروکس
  • کتوکونازول

پزشک همچنین ممکن است از قرص ها برای درمان این بیماری استفاده کنند. داروهای خوراکی درمان تینا ورسیکالر عبارتند از:

  • فلوکونازول
  • ایتراکونازول
  • کتوکونازول

چقدر طول می کشد تا پوست شما به حالت عادی برگردد؟

درمان این بیماری پوستی معمولا زمان زیادی نیاز دارد. حتی با وجود از بین رفتن عفونت قارچی، پوست به چند هفته و یا چند ماه زمان نیاز دارد تا تغییر رنگ ایجاد شده بر روی خود را ترمیم کند. با این وجود عفونت شما ممکن است هنگامی که آب و هوا گرم تر و مرطوب تر می شود بازگردد. اگر این بیماری مکرر در شما ایجاد شوند، معمولا توصیه می شود که در طول یک ماه 1 الی 2 بار به پزشک مراجعه کنید.

چگونه می توان از تینا ورسیکالر پیشگیری کرد؟

جلوگیری از عود این بیماری معمولا دشوار است. اگر پزشک تینا ورسیکالر را روی پوستتان تشخیص داده است و با موفقیت درمان شده اید، گام هایی زیر برای جلوگیری از ایجاد عفونت در آینده موثر است:

  • اجتناب از قرار گرفتن در معرض گرمای بیش از حد
  • اجتناب از برنزه کردن و یا قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید
  • اجتناب از تعریق بیش از حد

چه داروهای طبیعی برای درمان تینا ورسیکالر وجود دارد؟

بسیاری از کرم ها، قرص ها و شامپوها تجویزی دارای مواد شیمیایی مضر و عوارض جانبی ناخوشایندی هستند. اما درمان های خانگی موثری وجود دارند که به همان اندازه موثر می باشند.

ماست

قارچی که سبب بروز عفونت می شود، مربوط به مخمر است. مالیدن ماست بر روی تکه های پوست کمک می کند تا مخمر خنثی شود. ماست تازه طبیعی برای این کار توصیه می شود. همچنین می توانید برای کمک به مبارزه با مخمر، ماست بخورید.

سرکه

استفاده از سرکه که حاوی سیر و پونه می باشد یکی دیگر از درمان های مفید ضد قارچ است. همه 3 این ماده دارای خواص ضد قارچی قوی هستند. کافی است این مواد را ترکیب کرده و با تکه ای پنبه آن را روی پوست بمالید. این فرایند باید روزانه انجام شود و ممکن است چند ماه طول بکشد. اما ثابت شده است که با استفاده از این روش رنگ پوست در بسیاری از افراد به حالت عادی بازگشته است.

روغن درخت چای

روغن درخت چای به طور طبیعی خواص ضد قارچی دارد. روغن درخت چای را با استفاده از یک تکه پنبه یا دستمال کاغذی روی لکه ها بمالید. فقط باید دقت کنید که این روغن تنها بر روی لکه ها مالیده شود. اجازه دهید روغن چای به مدت حداقل 1 ساعت روی پوست بماند. روغن درخت چای می تواند لباس را لکه دار کند. پس مراقب استفاده از آن باشید.

زردچوبه

یکی از محبوب ترین داروهای طبیعی، خمیر تهیه شده از زردچوبه، کره و پودر چوب صندل می باشد. خمیر را به لکه ها بمالید و حداقل نیم ساعت صبر کنید. بطور روزانه این روش را استفاده کنید تا لکه ها دیگر ظاهر نشوند.

رعایت بهداشت

دوش گرفتن روزانه و استفاده از یک دستمال یا اسفنج برای تمیز کردن مناطق آسیب دیده پوست، کمک خواهد کرد که سلول های مرطوب و مرده حذف شده و مقدار قارچ بر روی پوست کاهش یابد. حتما لباس ها، حوله ها و دستشویی را با آب گرم بشویید تا از قارچ هایی که روی این اشیاء هستند خلاص شوید.

رژیم غذایی

تغذیه مناسب می تواند سیستم ایمنی بدن را تحریک کند و قارچ ها را از بین ببرد. مصرف روزانه مقدار زیادی آب نیز می تواند سیستم ها بدن را از سمی که می تواند به سیستم ایمنی آسیب وارد کند، تخلیه کند.

یک رژیم غذایی حاوی ویتامین C، E، B و A به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند. این ویتامین ها در مرکبات، گندم کامل و بسیاری از میوه ها و سبزیجات خام یافت می شوند. ضمن این که باید میزان کربوهیدرات ها را در رژیم غذایی کاهش دهید، زیرا کربوهیدرات ها می توانند باعث تحریک تولید مخمر شوند. در عوض، غذاهای حاوی پروبیوتیک ها مانند ماست، سیب زمینی شیرین، سیر تازه، نارگیل و دانه کدو تنبل را بخورید.

چای نعناع مخلوط شده با آب لیمو و سرکه سیب به شما کمک می کند تا بدنتان مخمر را نابود کند.

مکمل ها
اسیدوفیلوس

اسیدوفیلوس در فرم مکمل حاوی باکتری های مفید زنده است که به حفظ تعادل طبیعی مخمر در بدن کمک می کند. توصیه می شود که از Lactobacillus acidophilus یا L-acidophilus برای تثبیت میزان مخمر و کاهش حضور تینا ورسیکالر استفاده شود. این مکمل ها را می توان در سوپرمارکت ها، داروخانه ها و فروشگاه های مواد غذایی یافت.

سلنیوم

سلنیوم ماده معدنی کم یاب در آب و خاک است. این ماده یک عنصر رایج در شامپو های ضد شوره سر است. مصرف سلنیوم باعث می شود که تینا ورسیکالر درمان شود. مصرف روزانه سلنیوم می تواند به تنظیم بدن و مبارزه با قارچ کمک کند.

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *