آکرودرماتیت یا سندرم Gianotti Crosti یک بیماری شایع پوستی است که معمولا کودکان 3 تا 15 ساله را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری بیشتر دست ها و پاها را درگیر می کند.

آکرودرماتیت سبب بروز خارش، قرمزی یا بنفش شدن پوست می شود. همراه با این بیماری کودک ممکن است پف کردن شکم، تب و تورم و در غدد لنفاوی را نیز تجربه کند. اگرچه آکرودرماتیت خودش مسری نیست اما ویروس هایی که سبب آن می شوند مسری هستند. این به این معنی است که بچه هایی که به طور منظم با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند، ممکن است ویروس را به یدکدیگر منتفل کرده و سبب بروز آکرودرماتیت شوند.

البته بیشتر موارد این بیماری از خواهر و برادر کودک گرفته می شود. طول دوره این بیماری گاهی حتی 1 سال پس از ابتلای اولیه است. اعتقاد پزشکان بر این است که کودکانی که این بیماری را تجربه می کنند، حتی پس از از بین رفتن علائمشان، حامل بیماری هستند.

در ادامه این مطلب مجله مرکز لیزر و زیبایی لیلی لند در مورد نشانه ها، علل، تشخیص، روش های درمان و پیشگیری از آکرودرماتیت صحبت می کنیم.

علائم آکرودرماتیت چیست؟

پس از ابتلای کودک، در طی سه تا چهار روز، لکه های قرمز روی پوست او رشد می کند. این لکه ها می توانند در هر جایی از بدن ایجاد شوند، اما اغلب در بازوها، ران ها و باسن دیده می شوند. در بیشتر موارد، لکه ها به تدریج به سمت بالا و صورت حرکت می کنند. با پیشرفت بیماری، نقاط قرمز ممکن است شروع به تغییر رنگ داده و بنفش شوند. این نشانه اغلب زمانی اتفاق می افتد که یک مویرگ و یا یک رگ خونی کوچک شروع به نشت خون در مناطق آسیب دیده می کند. این لکه ها در نهایت به تاول های خارش دار پر از مایع تبدیل می شوند.

کودک همچنین ممکن است در ناحیه شکم و غدد لنفاوی احساس تورم و حساسیت به لمس کند. این علائم می تواند بین دو تا سه ماه طول بکشد.

لکه های مسی رنگ پوست نیز می تواند نشانه این بیماری باشند. این لکه ها احتمالا صاف هستند و حساسیت به لمس دارند. اگر هپاتیت B عامل اصلی آکرودرماتیت باشد، ممکن است رنگ پوست و چشم کودک نیز زرد شود. این علائم نشانه های زردی هستند. زردی معمولا در عرض 20 روز پس از شروع علائم ظاهر می شود.

چه چیزی موجب ایجاد آکرودرماتیت می شود؟

در حالی که میزان بروز آکرودرماتیت دوران کودکی ناشناخته است، اما این وضعیت نسبتا خفیف است. با این حال، چندین اپیدمی آکرودرماتیسم در طول سال ها گذشته گزارش شده است. کارشناسان معتقدند که این اپیدمی ها به علت عفونت های ویروسی ایجاد می شوند و می توانند این بیماری را در کودکان ایجاد کنند. در ایالات متحده، ویروسی که اغلب با آکرودرماتیت دوران کودکی همراه است، ویروس اپشتین بار (EBV) است. این ویروس عضوی از خانواده هرپس ویروس است. هرپس یکی از رایج ترین ویروس ها برای تأثیرگذاری بر افراد مختلف در سراسر جهان است. این ویروس از طریق مایعات بدن، به ویژه بزاق پخش می شود.

اگرچه EBV یک علت شایع آکرودرماتیت در کودکان است، اما چندین نوع از عفونت نیز وجود دارد که می توانند به ایجاد این بیماری منجر شوند. این عفونت ها عبارتند از:

در موارد بسیار نادر، واکسن هایی که برای بیماری های خاص ویروسی تزریق می شوند ممکن است باعث ایجاد این بیماری شوند. این واکسن ها عبارتند از:

آکرودرماتیت چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک می تواند به سادگی با مشاهده بثورات ایجاد شده و علائم فیزیکی کودک این بیماری را تشخیص دهد. گاهی برای انجام تشخیص درست از آزمایشات مختلف استفاده می شود. برخی از این آزمایش ها عبارتند از:

آکرودرماتیت چگونه درمان می شود؟

خود بیماری آکرودرماتیت نیاز به درمان ندارد، و شرابط ایجاد شده توسط آن معمولا بدون ایجاد عوارض از بین می روند. به همین دلیل پزشک به دنبال علت اصلی بیماری است تا با تمرکز بر روی آن بتواند مشکل را ریشه کن کند.

علائم آکرودرماتیت به طور معمول حدود چهار تا هشت هفته پس از شروع، روی بدن مشاهده می شوند. با این وجود، ممکن است تا چهار ماه طول بکشد تا به طور کامل از بین بروند. استفاده از کرم هیدروکورتیزون می تواند خارش ایجاد شده را از بین ببرد. اگر کودک آلرژی داشته باشد، آنتی هیستامین نیز تجویز می شود.

اگر هپاتیت B علت ایجاد این بیماری باشد، برای بهبودی کامل کبد به 6 ماه الی 1 سال زمان نیاز می باشد. بعید به نظر می رسد که این بیماری مجددا تکرار شود. بنابراین توصیه می شود که اگر کودکتان علائم این بیماری را نشان داد، در اسرع وقت او را نزد پزشک اطفال ببرید. مهم است که علت اصلی بیماری در اسرع وقت درمان شود. هنگامی که درمان علت اصلی انجام می شود، علائم فروکش کرده و کودک  می تواند بدون عوارض و اثرات طولانی مدت بهبود یابد.

چگونه می توان از آکرودرماتیت جلوگیری کرد؟

از آنجایی که به نظر می رسد این بیماری از طریق ویروس ها منتقل می شود، تنها راه جلوگیری از آن اجتناب از ابتلا به عفونت ویروسی است. بنابراین باید اطمینان حاصل کنید که فرزندتان به طور منظم دست ها خود را می شوید و از تماس با افرادی که بیمار هستند خودداری می کند. اگر کودک شما علائم بیماری را نشان می دهد، در اسرع وقت او را برای درمان نزد متخصص اطفال ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *