آکانتوز نیگریکانس ؛ علل، نشانه ها، روش های درمان و نکات مراقبتی از پوست مبتلا به این بیماری

آکانتوز نیگریکانس یک بیماری پوستی است که در آن یک یا ناحیه از پوست بدن رنگ تیره ای پیدا می کند. اغلب افراد مبتلا به این بیماری از دور ظاهر پوستشان مخملی به نظر می رسد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند اکثرا به اشتباه تصور می کنند که پوستشان به دلیل مجاورت با رنگ یا چیزی شبیه به این رنگ گرفته و دیگر پاک نمی شود. به همین دلیل سعی دارند که با ساییدگی این ضایعه را درمان کنند. این در حالی است که آکانتوز نیگریکانس با خشک کردن و اسکراب شدید پوست از بین نمی رود.

این بیماری مسری نیست و هیچ ضرری نیز برای بیمار ندارد. اما گاهی اوقات نشان دهنده یک بیماری زمینه ای است که باید حتما برای درمان توسط پزشک متخصص ویزیت شود. بنابراین پیشنهاد می شود که هر نوع تیرگی یا ضخیم شدن پوست را با متخصص در میان بگذارید.

ما در ادامه این مطلب مجله مرکز لیزر و زیبایی لیلی لند سعی داریم شما را بیشتر با علل، نشانه ها، روش های درمان و نکات مراقبتی آکانتوز نیگریکانس آشنا کنیم.

چه زمانی برای درمان آکانتوز نیگریکانس باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر متوجه هر گونه تغییر در پوست شدید، باید متخصص پوست را ملاقات کنید. تغییرات کوچک ممکن است به نظر خطرناک نرسند. اما گاهی اوقات یک تغییر کوچک یک نشانه و هشدار اولیه است. آکانتوز نیگریکانس یا همان AN می تواند نشانه پیش دیابت باشد. پیش دیابت خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد. تغییر در شیوه زندگی قبل از اینکه دیابت شروع شود می تواند بیماری را به طور کامل کنترل کند.

بنابراین در این زمینه مراجعه زود هنگام به پزشک برای درمان این بیماری اهمیت زیادی دارد.

گاهی بیماری آکانتوز نیگریکانس توسط داروهایی که استفاده می کنید ایجاد می شود. اگر دلیل تغییر رنگ پوست شما این عامل باشد، با شناسایی به موقع و تغییر نوع دارو، تغییر رنگ جبران خواهد شد.

در سایر موارد، وجود تکه های تیره روی پوست هیچ ارتباطی با هیچ بیماری دیگری ندارند. اگر دچار این عارضه شده اید متخصص پوست می تواند به شما کمک کند تا رنگ ناحیه تیره را تغییر دهید.

علائم و نشانه های آکانتوز نیگریکانس

این وضعیت پوستی باعث ایجاد علائم و نشانه هایی می شود که به راحتی قابل شناسایی می باشند. با وجود این اختلال در بدن، شما متوجه تغییرات زیر بر روی پوست خواهید شد:

  • بخش های از پوست دارای رنگ قهوه ای یا سیاه می شود.
  • احساس می کنید که پوستتان مخملی و ضخیم تر شده است.
  • پوست دارای پلاک می شود.
  • پوست خارش داشته و گاهی نیز ممکن است بوی بد بدهد.

ضایعات آکانتوز نیگریکانس بر روی کدام نواحی از بدن تاثیر می گذارد؟

تکه های مخملی و تیره پوست ممکن است در اکثر نقاط بدن، از جمله موارد زیر ظاهر شوند:

  • شکم
  • پشت گردن
  • ناحیه کشاله ران (به ویژه جاهایی که چین و چروک دارد)
  • آرنج ها
  • زانو
  • پنجه
  • ناف
  • سینه زنان به خصوص قسمت زیر پستان ها
  • صورت
  • آلت تناسلی زنان

به ندرت ضایعات این بیماری روی نقاط زیر تاثیر می گذارد:

  • لب ها
  • دهان
  • پلک ها
  • کف دست ها
  • قسمت پایین پاها
  • نوک سینه ها

این بیماری معمولا آهسته شکل می گیرد. بنابراین ممکن است ماه ها یا سال ها طول بکشد تا ضایعات آن بر روی پوست مشهود شود. اما اگر تکه های سیاه شبیه به تکه های ایجاد شده در بیماری آکانتوز نیگریکانس به طور ناگهانی شکل گرفت باید سریعا به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. هنگامی که این بیماری به طور ناگهانی ظاهر می شود، می تواند یک نشانه هشدار دهنده از سرطان باشد.

چه کسانی ممکن است به این بیماری مبتلا شوند؟

هر کسی می تواند این بیماری پوستی را بگیرد. اما خطر ابتلا به آن در برخی از افراد بیش از سایرین است. افرادی که خطر ابتلا به آکانتوز نیگریکانس  را دارند عبارتند از:

  • افرادی که چاق هستند یا اضافه وزن دارند.
  • افرادی که نژادهایی مانند بومیان آمریکایی، آفریقایی، کارائیبی یا اسپانیایی دارند.
  • افرادی که در خانواده سابقه ابتلا به این بیماری را دارند.
آکانتوز نیگریکانس ؛ علل، نشانه ها، روش های درمان و نکات مراقبتی از پوست مبتلا به این بیماری
آکانتوز نیگریکانس ؛ علل، نشانه ها، روش های درمان و نکات مراقبتی از پوست مبتلا به این بیماری

 چه عواملی باعث آکانتوز نیگریکانس می شود؟

به دلایل بسیاری افراد به این بیماری مبتلا می شوند. اما چاقی شایع ترین علت آن است. مطالعات نشان می دهد که هنگامی که کودکان و بزرگسالانی چاق مقدار اندکی از وزن خود را از دست می دهند اغلب پوستشان روشن تر می شود.

افرادی که اضافه وزن ندارند نیز آکانتوز نیگریکانس یا همان AN می گیرند. این افراد بیشتر کسانی هستند که سابقه خانوادگی بیماری را دارند.

گاهی اوقات AN یک نشانه هشدار دهنده از چیزی است که در داخل بدن اتفاق می افتد. این بیماری می تواند نشانه ای از شرایط زیر باشد:

پیش دیابت یا دیابت: اگر در مرحله پیش دیابت باشید، انجام برخی از تغییرات در شیوه زندگی می تواند به جلوگیری از دیابت کمک کند. اگر دچار دیابت هستید، درمان بیماری برای جلوگیری از عوارض بیشتر اهمیت زیادی دارد.

واکنش به داروهایی که مصرف می کنید: قرص های جلوگیری از بارداری، کورتیکواستروئیدهای قوی مانند پردنیزون و نیاسین می توانند باعث ایجاد AN شوند.

بیماری های هورمونی: با وجود تکه های سیاه روی پوست ممکن است به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، بیماری تیروئید یا مشکل در غده آدرنال مبتلا باشید.

سرطان: وقتی AN به سرعت رشد می کند، می تواند نشانه ای از سرطان، به ویژه سرطان معده، روده بزرگ یا کبد باشد.

روش های تشخیص این بیماری چیست؟

متخصص پوست می تواند با نگاه کردن به پوست ضایعات آکانتوز نیگریکانس را تشخیص دهد.

اگر این عارضه با معاینه فیزیکی تشخیص داده نشود، آزمایش خون و سایر آزمایشات پزشکی می توانند کمک کننده باشند. این آزمایشات می توانند در پیدا کردن علت بیماری نیز موثر باشد. AN در افراد مبتلا به دیابت رایج است. گاهی اوقات، AN می تواند یک نشانه هشدار دهنده از پیش دیابت، بیماری تیروئید، و یا دیگر بیماری ها باشد.

روش های درمان آکانتوز نیگریکانس چیست؟

در صورتی شناسایی به موقع و درمان بیماری، پوست می تواند به حالت عادی باز گردد. به عنوان مثال اگر در مرحله قبل از دیابت قرار داشته باشید، تحت کنترل گرفتن دیابت می تواند لکه های سیاه پوست را از بین ببرد. اگر آزمایش خون مشکلات تیروئیدی و یا مشکلات غدد آدرنال را نشان دهد نیز با استفاده از دارو، لکه ها به حالت اولیه باز می گردند.

همان طور که لازم نیست حتما برای ابتلا به آکانتوز نیگریکانس  بیماری زمینه ای داشته باشید، گاهی نیز با درمان بیماری های مسبب مانند دیابت لکه ها به طور کامل از بین نمی روند. در این شرایط متخصص پوست می تواند رنگ طبیعی را به کمک روش های زیر به پوست شما باز گرداند.

  • کرم ها، ژل ها و پماد های روشن کننده پوست
  • درمان با لیزر برای کاهش ضخامت پوست
  • تجویز آنتی بیوتیک و صابون های ضد باکتری برای کاهش بو متساعد شده
  • تجویز رتینوئیدها به شکل کرم یا قرص برای روشن کردن پوست

هیچ یک از درمان های ذکر شده به طور اختصاصی برای درمان این بیماری طراحی نشده اند. اما به تشخیص پزشک می توان از آن ها برای کاهش علائم و بهتر کردن ظاهر لکه های پوستی استفاده کرد.

نکات مهم برای مبتلایان

متخصصین پوست این نکات را برای بیماران مبتلا به آکانتوز نیگریکانس ارائه می دهند:

تعادل در وزن: چاقی شایع ترین علت ایجاد این بیماری در بزرگسالان و کودکان است. مطالعات نشان داده اند که پوست افراد مبتلا به طور کلی با کاهش وزن به طور قابل توجهی روشن می شود. شما می توانید تعادل در وزن خود را با محاسبه شاخص توده بدن محاسبه کنید.

مشورت با پزشک: قبل از استفاده از کرم سفید کننده، لوسیون یا سایر محصولات مراقبت از پوست برای از بین بردن رنگ تیره پوست با متخصص مشورت کنید. این محصولات به ندرت قادرند آکانتوز نیگریکانس را درمان کنند. گاهی حتی موجب تحریک پوست و بدتر شدن علائم می شوند.

درمان بیماری زمینه ای: در صورتی که بیماری دارید که باعث ایجاد آکانتوز نیگریکانس  شده است باید بیماریتان را درمان کنید. درمان این بیماری ها می تواند لکه های تیره پوست را درمان کند.

اطلاع از داروهایی که ممکن است باعث بیماری شوند: بعضی از داروها می توانند باعث ایجاد AN شوند. اطمینان حاصل کنید که به متخصص پوست در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید اطلاع داده اید. اگر دارو باعث ایجاد AN شده باشد، ممکن است بتوانید با تغییر دارو شرایط را بهتر کنید.

اگر به طور ناگهانی تکه های تیره و نرم را روی پوست خود مشاهده کردید، بلافاصله با یک متخصص پوست یا پزشک عمومی ملاقات کنید. این علامت می تواند نشانه ای از سرطان باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *