لیپوما یا برآمدگی چربی زیر پوست ؛ نشانه ها، عوامل خطر، تشخیص و روش های درمان

لیپوما یا برآمدگی چربی زیر پوست ؛ نشانه ها، عوامل خطر، تشخیص و روش های درمان

لیپوم توده ای از بافت چربی است که به آرامی زیر پوست رشد می کند. این بیماری می تواند روی پوست هر کسی در هر سنی ایجاد شود. اما در کودکان به ندرت ایجاد می شود. لیپوما می تواند بر روی هر قسمت از بدن تشکیل شود، اما معمولا بر روی مناطق زیر ظاهر می شود:

  • گردن
  • شانه
  • کمر
  • شکم
  • بازو
  • ران

برآمدگی چربی روی پوست به عنوان رشد خوش خیم یا تومورهای بافت چربی طبقه بندی می شوند. این به این معنی است که سرطانی نیست و به ندرت مضر می باشد. برای لیپوما نیاز به درمان خاصی نیست مگر این که این برآمدگی موجب آزارتان شود. برای کسب اطلاع از نشانه ها، عوامل خطر، تشخیص و روش های درمان لیپوما یا برآمدگی چربی زیر پوست ادامه این مطلب مجله مرکز لیزر و زیبایی لیلی لند را مطالعه کنید.

علائم لیپوم چیست؟

تومورهای پوستی انواع مختلفی دارد. اما لیپوم معمولا دارای ویژگی های متمایزی است. توده ایجاد شده در این بیماری علائم زیر را دارد:

  • در هنگام لمس کردن نرم است.
  • حرکت دادن توده با انگشت راحت است.
  • فقط زیر پوست احساس می شود.
  • توده بی رنگ و رنگ پریده است.
  • آرام رشد می کند.

لیپوما اغلب در گردن، کمر و شانه ایجاد می شود. اما گاهی در شکم، ران و بازوها نیز رخ می دهد. اگر این توده به اعصاب زیر پوست نیز سرایت کند ممکن است دردناک باشد. اگر تغییری در پوستتان ایجاد شد، باید با پزشک خود تماس بگیرید. لیپوما می تواند خیلی شبیه به یک بیماری سرطانی به نام لیپوسارکوم باشد.

عوامل خطرساز برای ایجاد لیپوما

علت لیپوم ناشناخته است. اگر سابقه خانوادگی ابتلا به آن را دارید، خطر ابتلا به این نوع توده پوستی در شما افزایش می یابد. این بیماری در بزرگسالان بین 40 تا 60 ساله شایع است.

شرایط خاصی نیز ممکن است خطر ابتلا به بیماری لیپوم را افزایش دهد. این شرایط عبارتند از:

  • adiposis dolorosa (یک اختلال نادر که با چندین لیپوم دردناک خود را نشان می دهد)
  • سندرم کوهدن
  • سندرم گاردنر
  • بیماری مادلونگ

لیپوم چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشکان می توانند لیپوم را با انجام معاینه فیزیکی تشخیص دهند. این توده نرم است و معمولا دردناک نیست. از آنجایی که از بافت چربی تشکیل شده است، به راحتی هنگام لمس کردن حرکت می کند.

در بعضی موارد، متخصص پوست ممکن است نمونه برداری از لیپوم را انجام دهد. در طی این روش، بخش کوچکی از بافت برای انجام تست های آزمایشگاه برداشته می شود. این آزمایش برای رد احتمال سرطان انجام می شود. اگر چه لیپوما سرطانی نیست، اما می تواند به لیپوسارکوم، که بدخیم یا سرطانی است، شبیه باشد. برخلاف لیپوما، لیپوسارکوم دردناک است و به سرعت در زیر پوست رشد می کند.

آزمایشات بیشتر مانند MRI و CT اسکن تنها در صورتی انجام می شود که بیوپسی نشان دهد که لیپوم مظنون در واقع لیپوسارکوم است.

لیپوما چگونه درمان می شود؟

وجود یک لیپوم به تنهایی، معمولا هیچ مشکلی ایجاد نمی کند. با این حال، گاهی ممکن است غده چربی زیر پوست به تشخیص پزشک نیاز به درمان داشته باشد. متخصص پوست بهترین توصیه درمان را بر اساس عوامل مختلف از جمله موارد زیر می کند:

  • اندازه لیپوما
  • تعداد تومورهای پوستی که وجود دارد
  • سابقه شخصی سرطان پوست
  • سابقه خانوادگی سرطان پوست
  • دردناک بودن یا دردناک نبودن لیپوم

روش های درمان این بیماری نیز به شرح زیر است:

عمل جراحی

شایعترین روش درمان لیپوما، جراحی برای برداشتن توده است. این روش در صورتی که توده درشت است اما هنوز رشد نکرده مفید می باشد. لیپوم ها به ندرت پس از جراحی عود می کنند.

لیپوساکشن

یکی دیگر از گزینه های درمان، لیپوساکشن است. از آنجا که لیپوم ها مبتنی بر چربی هستند، این روش می تواند به خوبی اندازه آن ها را کاهش دهد. لیپوساکشن به وسیله سوزن متصل به یک سرنگ بزرگ و بعد از بی حسی انجام می شود.

تزریق استروئید

تزریق استروئیدها نیز ممکن است در درمان این بیماری مفید باشد. این درمان می تواند اندازه لیپوم را کاهش داده اما آن را کاملا حذف نمی کند.

چشم انداز بیماری

لیپوم ها تومورهای خوش خیم هستند. این بدان معنی است که هیچ گاه به بخش های دیگر بدن گسترش پیدا نمی کنند. این توده ها به ماهیچه ها یا سایر بافت های اطراف گسترش نمی یابد و کشنده نیستند.

لیپوم را نمی توان با خود مراقبتی درمان کرد. استفاده از سرما یا گرما درمانی ممکن است برای انواع دیگر توده های پوستی موثر باشد، اما برای لیپوم مفید نیستند. زیرا این توده ها از چربی ساخته شده اند. اگر در مورد وجود این ضایعات بر روی پوست نگرانی دارید می توانید سوالات خود را از متخصص پوست و مو بپرسید.

59 پاسخ

  1. بنده حدود چند سالی است ک ی توده چربی سمت چپ سر شانم در اومده ک ب مرور زمان بعد ۴ سال بزرگتر شده و همین موضوع بیشتر باعث ترسم شده و البته این توده چربی بر اثر برداشتن کیف لپ تاپم ک سنگین بوده اتفاق افتاده حالا واقعن تو دو راهیم نمیدونم چکار باید انجام بدم

  2. سلام من حدود يكسالي ميشه ي حالتي مثل كورك سفت كنار بيني ام در اومده كه دردي نداشت ولي تازگي بزرگ شده و كمي درد داه و خيلي سفته ميخواستم ببينم به نظرتون چيز بدي نيست و اينكه سمت راست پشتم زير كتم حدود ٨ ماهي ميشه كه كمي بي حسي
    حس داره ولي نسبت به سمت چپم كمتره ميشه اين به اون غده ربط داشته باشه يا نه؟ ممنون ميشم راهنمايي بفرماييد

  3. چند سالی هست که صورت سمت راست من زیر پوست چند تا توده چربی داره که به مرور بزرگتر شده. مراجعه به پزشک کردم اما فقط آنتی بیوتیک بمن داد و از من خواست اصلا به صورتم دست نزنن چون بزرگتر میشه.
    لطفا بمن بفرمایید که من چکار کنم. خيلی متشکرم 🙏 🙏

  4. باسلام _مدت چند سال است که یک توده چربی سمت چپ شانه ام رشد کرده و تازگیها با فشاردادن کمی درد دارد میکند و نگرانم کرده لطفا راهنماییم بکنید چکار کنم .با تشکر

  5. چند سالی است که غده های کوچیک زیر پوستی در شکم دارم که در حال حاضر بیشتر شده و پشت و پهلو را هم فرا گرفته . آیا وجود این غدد خطرناک است . ضمنا به چه نوع تخصصی جهت مداوا مراجعه نمایم و ممنوم

  6. سلام من ۳۰ سال سن دارم حدود ۵ ساله توده در دو طرف پهلو و دو تا ران و شکم دارم ولی توده های پهلو بعضی وقت ها درد میکنه میشه نظرتونو بدونم

  7. سلام اضطراب و نگرانی شدیدی دارم تورو خدا راهنماییم کنید من امسال فهمیدم که زیر بغلم باد داره بعداز سونوگرافی گفتن چربی هستش و همسرمم کتفش قسمت راستش برآمدگی از یه توده ی چربی بسیار سفت بروز کرده که هردومون نگرانیم آیا میتونه نشانه ی سرطان باشه تورو به قرآن جواب بدید که آیا به دکتر مراجعه کنیم یا رژیم غذایی داشته باشیم

  8. من يك غده طرف دست چپ در بازو دارم درد نميكند و يك كمي مايل به رنگ آبي است بسيار كم سايزش خورد است اگه لطف كنين بگوين چطور بفهمم كه اين غده چي است

  9. باسلام همسر من ۴۳ساله است مدتی است که غدد چربی در سراسر شکم و ران رویت و بزرگ شده من به پیشنهاد شما به کدام متخصص مراجعه و آیا راه درمانی دارد ممنون از توجه شما

    1. سلام

      در مرحله اول، اگر دانه ها فقط ظاهری هستند و علامت دیگری ندارند بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید. درمان این دانه ها نیز پس از بررسی، به عهده پزشک است.

  10. سلام من این غدد را دارم اما در 8سال،پیش 2عددبودنداما حالا تقریبا 30عدد الی بیشتر ایا احتیاج درمان است ایا بیشتر می شوند خطرسازهستند

    1. لیپوم را نمی توان با خود مراقبتی درمان کرد و از آنجا که برای شما تعدادشان اضافه شده است، حتما توصیه میکنیم با یک متخصص پوست و مو مشورت نمایید.

    1. احتمال تشکیل لیپوما در همه افراد همیشه وجود دارد، اما اینکه مجدد در همان محل تشکیل شود به ندرت امکان پذیر است.

  11. با سلام
    من 36 سال دارم، خانوم و نسبتا چاق هستم. پشت ساق پام درست وسط زانو و مچ پا اما پشت پا، فکر میکنم بهش میگن زرد پی، چند سال است که برجستگی کوچکی دارد که سفت نیست، اندازه زرده تخم مرغ که نیم دایره اش برجسته هست. مزاحمتی برام نداره اما روش که میکوبم کمی درد احساس میکنم.
    نگرانم لطفا بگید چه احتمالاتی وجود داره و چه باید بکنم. بسیار متشکرم

    1. با سلام دوست عزیز حتما با پزشک مشورت کنید، اما گاها دیده شده کیست های چربی در نقاطی مانند پشت زانو تشکیل می شوند که ممکن است در آینده برای خم شدن زانو دردسر ایجاد کنند.

  12. با سلام روی زانویی چپ پسر 5 ساله من یک توده چربی مانند از بدو تولد بوده وبا بزرگتر شدنش آن توده نیز در روی زانو بزرگ شده است آیا درمان خاصی را توصیه میکنید و برای پیگریی ودرمان به کدام متخصص مراجعه کنیم

    1. با سلام، تشخیص اینکه این توده آیا واقعا چربی است یا نه تنها با آزمایش و تایید پزشک متخصص پوست امکان دارد. بهتر است برای جلوگیری از ایجاد مشکلات بیشتر و گاها حرکتی حتما با پزشک متخصص پوست و مو مشورت بفرمایید.

  13. سلام. من یه سال پیش توی کمر و لگنم بخاطر دیسک کمر تزریق انجام دادم. الان دو طرف همون مهره 2تا برآمدگی ایجاد شده که اصلا نمیتونم بشینم و راه برم تو رو خدا راهنمائیم کنید توی ام آر آی هم چیزی مشخص نشده.ممنونم

  14. با سلام،حدود دو هفته ای میشه که یه برآمدگی بر روی صورت نمود پیدا کرده وحس کنجکاوی با اطلاع قبلی که احتمالا جوش صورت می‌باشد،اقدام به تخلیه از طریق فشار با انگشتان دست نمودم،ولی بعد اینکار متوجه شدم که حالت چرکین نازک می‌باشد و تخلیه نمیشود،چیکار کنم.

    1. با سلام بهتر است با پزشک متخصص پوست مشورت کنید، اما گاها امکان دارد کیسه های چربی مانند زیر پوست تشکیل شود که به اشتباه افراد جوش تصور می شود.

  15. سلام.من حدود يه سالي ميشه كه رو كتفم يه توده در اومده كه اولش بدون درد و كوچك بود.اما به مرور بزرگتر شد و من كمي فشارش دادم كه تخليه بشه كه متاسفانه هم بزرگتر شد و هم دردناك شد.من دكتر رفتم وبه من آنتي بيوتيك قوي داد.اما حدود ده روز قبل خودبه خود ترشح خيلي زياد عفونت مانند داشت.ميشه بفرماييد اين چيه؟ خيلي نگرانم كرده.ممنون ميشم راهنماييم كنيد

    1. با سلام اگر با متخصص پوست در این زمینه مشورت کردید و تجویز ایشون این درمان بوده است، که با گذشت زمان این جوش به احتمال زیاد دمل سرباز کرده و تخلیه شده است.

  16. سلام و خسته نباشید ببخشید من چندماهی میشه یه چیزی مثل جوش بزرگ رو‌ران پام بود درد داشت بعد ی ماه الان میبینم ک جای اون حالت تو رفتگی داره و رنگ کبودی و دست ک میزنم روش توده کوچکی ب اندازه عدس حس میکنم ولی دیگ درد نداره … ب نظرتون خطرناکه؟؟ احتیاجه بخاطرش دکتر برم؟ چ دکتری؟؟

  17. من یه چندسالی میشه یه غده روی صورتم هست.اولش کوچیک بود.ولی بعد یه مدت یه خورده بزرگتر شده این دوسالی میشه که دیگه تغییری نکرده.چون صورتم خیلی لاغره تقریبا معلومه.توی جمع پیش اومده بعضی دوستام میپرسن این چیه رو صورتت.خودمم یه خورده نگرانم.لطفا راهنمائیم کنید.ممنون میشم

    1. وجود لیپوم معمولا هیچ مشکلی ایجاد نمی کند، ولی برای آرامش خاطر بیشتر بد نیست با یک پزشک پوست و مو مشورت کنید، تا روش های درمانی مناسب را برای شما توضیح دهند.

    1. با سلام. دوست عزیز تشخیص خطرناک بودن تنها با ویزیت و معاینه پزشک امکان پذیر است، به شما پیشنهاد میکنیم در صورت دردناک بودن، تغییر ظاهری و یا ترشح به پزشک پوست و مو مراجعه نمایید.

  18. سلام من حدود ۳۷سالمه چند روزی میشمه یه غده روی بازوی دست چپ م در اومده بهش دست می زنم خیل درد میکنه ولی سر ازجاش تکون نمی خره باید چکار کنم آیا خطر ناکه؟؟

    1. با سلام دوست عزیز اگر این توده در اندازه غیر معمول و با علائم خاصی هست، به شما پیشنهاد میکنیم به پزشک مراجعه کنید، زیرا تشخیص این نوع از بیماری ها از راه دور و در حد مشاوره بسیار غیر اصولی و غیر علمی است.

  19. سلام و خسته نباشید‌. دوسالی هست که از بازوی چپم یه غده دراومده باسونوگرافی معلوم شد چربی زیر پوسته . پزشک متخصص گفتن که مشکلی نداره ولی اگه خارجش کنم بهتره. ولی ترسیدم بعد خارج شدن توده پخش بشه و زیادتربشه اقدامی نکردم. به نظرشما خارج کردنش بهتره یابه عکس

    1. با سلام، دوست عزیز توده های چربی امکان پخش شدن هنگام برداشتن ندارند، اگر پزشک شما تشخیص برای برداشتن و خارج کردن توده را دارند، بهتر است به پیشنهاد ایشان توجه فرمایید. این نوع عمل ها معمولا عوارض خاصی ندارند و به راحتی انجام می‌گیرند.

  20. با سلام و خسته نباشید. پسری ۲ ماه دارم که به تازگی (حدود یک هفته) در ناحیه ی شانه بر آمدگی زیر پوستی دیده ام خیلی نگرانم سوال من اینست که آیا بدون عمل جراحی این توده ی چربی از بین میرود؟ لطفا راهنمایی کنید. با تشکر

    1. با سلام مخاطب عزیز، تشخیص اینکه آیا این توده چربی است یا خیر احتیاج به ویزیت پزشک و نظر متخصص دارد، اما در حال حاضر به شما پیشنهاد می‌دهیم، به مدت چند هفته تغییرات این توده را بررسی نمایید، از نظر التهاب، قرمزی، ترشح و اینکه آیا نوزاد شما نسبت به آن احساس درد میکند و یا خیر. در شرایط فعلی بهتر است مراجعه به پزشک را کمی عقب بیاندازید.

  21. با سلام و خسته نباشید. پیرو ایمیل قبلی، برآمدگی بر روی شانه ی پسرم بعد از گذشت یک هفته بزرگتر نشده، احساس درد نمی کند و ترشحی ندارد فقط رنگ آن تغییر کرده به رنگ قرمز کمرنگ درآمده است با شرایط به وجود آمده این بیماری فعلی( کرونا) نمی توانم به پزشک مراجعه کنم لطفا راهنمایی کنید در ضمن سن پسرم( دو ماه و ده روزه) میباشد.

  22. سلام خسته نباشید، چندسال پیش متوجه شدم روی کمرم بالای باسن سمت راست یک توده ای زیرپوست دیدم که اندازه یک لپه بودفشارش که میدادم ماده سفیدخمیرمانندخارج میشد امابعد دوباره همان اندازه پرمیشد، الان سه ساله که بهش دست نزدم بزرگترشده اندازه یک نخود درد نداره پوست روش ضخیم شده وبافشاردست خارج نمیشه، در نداره احساسش نمیکنم مگربا لمس کردن، آیا خطرناکه این یا چربیه

    1. با سلام دوست عزیز با توجه به علائمی که مطرح کردید و بررسی رفتاری این توده امکان چربی بودن منتفی است، در شرایط مناسب و در صورت امکان با یه پزشک پوست به صورت حضوری مشورت نمایید، زیرا تشخیص کامل نیازمند معاینه می‌باشد.

  23. سلام من بیش از ۱۰ ساله که توده چربی پشت کتفم دارم الان حدود ۳ ساله که خیلی بزرگ شده ووقتی دست بهش میخوره درد شدید داره دچار گردن درد میشم فشار خون قند وکلستورل دارم اینها همه یک دفعه طی دوسال اخیر مبتلا شدم واقعا اذیت میشم

    1. با سلام دوست عزیز همانطور که در مطلب اشاره کردیم لیپوم ها معمولا نرم هستند و با دست جابجا می‌شوند و معمولا دردناک نیستند اما با توجه به دردناک بودن بهتر است در فرصتی مناسب با پزشک متخصص پوست مشورت کنید.

    2. با سلام.دوست عزیز اگر این توده به اعصاب زیر پوست سرایت کند ممکن است دردناک باشد، ولی به هر حال نیاز به معاینه هست تا امکان اظهار نظر قطعی وجود داشته باشد.

  24. با سلام
    تعداد 13 توده چربی بدون درد در اندازه های مختلف حداکثر اندازه توپ تخم مرغی در دست و پا و کمر من چندین سال است وجود دارد. بدون درد ولی هر سال به تعداد آنها اضافه شده است. 54 ساله هستم. آیا رژیم غذایی موثر است؟

    1. با سلام، دوست عزیز تعداد لیپوم های زیاد یکی از مواردی است که حتما به مراجعه پزشک نیاز دارند، اما در مورد رژیم غذایی باید گفته شود، لیپوم ها معمولا با خود درمانی درمان نمی‌شوند و تغییر در برنامه غذایی موثر نمی‌باشد.

  25. سلام من ماه اخر بارداری متوجه شدم زیر شکمم چندین غده چربی وجود داره وباتوجه به اینکه سزارین شدم بعد عمل ظاهر خیلی بدی پیدا کردن انگار یه بیست تا نخود زیر شکمم زیرپوست وجود دارن الان ۸روز از عمل سزارینم میگذره کی برم دکتر پوست و آیا قابل درمان هستند؟؟؟؟؟لطفا جواب بدید ممنون میشم

  26. پشت کمر مادرم بالاتر از مهرهای کمر به سمت راست توده نرمی به بزرگیه ۴سانت عرض و حدود ۸سانت طول و برامدگیه حود یک نیم تا دو سانت برامدگی دارد حود شش ماه است که متوجه شدیم و اطلاعی از تاریخ وجودش نداریم لطفا راهنمای بفرمائید

  27. سلام مدتی است که تو دست راستم احساس درد داشتم ولی اعتنایی نکردم چون فکرکردم بخاطرجابجایی حمل وسایل سنگینه ولی امروزتوناحیه ی زیر بازوسمت راستم توده ای لمس کردم که خیلی دردناک هرازگاهی دردش به کل دستم پخش میشه چی میتونه باشه؟

  28. سلام شوهرم پشت کمرسمت راست نزدیک سرشانه یه برآمدگی ایجاد شده حدود دوماه و جدیدن میگه درد میکنه میشه راهنمایی کنید

  29. سلام زیر باسن سمت چپم یه توده وجود داره که تازه امروز که درد گرفت هنگام نشستن متوجهش شدم فقط با فشار کمی درد میگیره. به اندازه دوتا بند انگشت آیا خطرناک؟

  30. سلام خسته نباشید دوتا غده کوچک در حد نخود یکی داخل لپ سمت چپ سفت و بدون درد و دیگری در سمت راست لپ همراه با درد البته وقتی بهش دست بزنم درد داره و من تقریبا دوماهه جراحی تیروئید داشتم و ید درمانی شدم و حتی اسکن تمام بدنم گرفتم چیزی دیده نشده ایا لازم است پیش متخصص برم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *